Linkuri accesibilitate

La Bruxelles într-un parc despre Moldova și moldoveni


Ar fi bine ca ţara noastră să fie promovată mai mult în străinătate...


În „Le Parc du Cinquantenaire”, situat chiar în inima Bruxelles-ului, am întîlnit numeroşi oameni pe care i-am întrebat ce cunosc despre Moldova. Pe cei mai mulţi dintre ei, i-am găsit fîsticiţi că nu au auzit niciodată despre ţara noastră, cîţiva, însă – erau bucuroşi să îmi enumere toate lucrurile pe care le ştiu despre Moldova.

Natalie are 29 ani. A rămas surprinsă de întrebarea mea: „Moldova?! Din păcate, nu ştiu prea multe. Ştiu că este o ţară îndepărtată, dar cred că singurul moment în care auzim despre Moldova este cînd participă la concursul Eurovision.”

Anri îmi spune că este profesor la universitate şi că a adesea are la orele sale studenţi moldoveni: „Ştiu că este o ţară mică, situată lîngă, dar fără ieşire la mare. Este împărţită în 2 părţi: prima parte este vorbitoare de limba română, cea de a doua parte – de limbă rusă – Transnistria. Capitala este Chişinău, iar oamenii din Moldova sunt foarte prietenoşi.”

Iva şi Martina sunt cehoaice şi lucrează în cadrul Comisiei Europene. Am descoperit că, în comparaţie cu alţii, ştiu mai multe despre Moldova: „Limba se aseamănă mult cu româna, dacă nu este chiar aceeaşi limbă. Se învecinează cu Romania şi Ucraina. Din păcate este o ţară foarte săracă.”

Martina cunoaşte mai multe despre cultura Moldovei şi îmi spune că este un fan al formaţiei Zdob şi Zdub: „A fost influenţată de către cultura rusă. Ştiu că este o formaţie rock renumită, care cîntă un rock influenţat de către cultura rusă şi moldovenească, ceea ce îi face să fie exotici aici. De asemenea, ştiu că în Moldova este un corp de balet foarte frumos, pe care i-am admirat aici în luna decembrie. Calitatea a fost foarte bună: un corp de balet moldovean micuţ, dar extraordinar.”

Printre oamenii care se plimbau prin parc, am găsit şi o moldoveancă – Galina, care este în Belgia de 12 ani. Mi-a spus că a mers în Bruxelles imediat după ce a absolvit universitatea din Chişinău. Şi-a întemeiat acolo o familie şi are şi doi copii. A fost plăcut surprinsă să audă grai românesc şi mi-a spus că belgienii nu ştiu prea multe despre Moldova, şi ar fi bine ca ţara noastră să fie promovată mai mult în străinătate: „Nu cred că cunosc destule lucruri. Cîteodată chiar şi confundă cu România: sunteţi o parte a României, sunteţi cu Rusia, unde vă situaţi, cu cine sunteţi?”
Previous Next

XS
SM
MD
LG