Linkuri accesibilitate

Hillary Clinton și turneul diplomatic în Pakistan și Afganistan


Secretarul de stat Hillary Clinton și omologul ei pakistanez Shah Mehmood Qureshi la o vizită anterioară la Lahore
Secretarul de stat Hillary Clinton și omologul ei pakistanez Shah Mehmood Qureshi la o vizită anterioară la Lahore

Administrația americană dorește să vadă o mai bună cooperare între Pakistan și Afganistan.


Secretarul de stat, Hillary Clinton a inceput un turneu diplomatic in sudul Asiei cu o escala in Pakistan. Care sint obiectivele turneului doamnei Clinton ? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Scopul principal este de a redefini obiectivele operatiunilor din Afganistan, care dureaza de-acum de noua ani si nu par sa aduca rezultatele scontate. Clinton doreste de asemenea sa convinga vecini ai Afganistanului sa actioneze impreuna impotriva extremistilor talibani si Al – Qaida.

Hillary Clinton a aterizat la Islamabad, unde administratia doreste sa vada o mai buna cooperare intre Pakistan si Afganistan. Secretarul de stat anunta, de asemenea, si cresterea ajutorului pentru Pakistan, o tara unde se manifesta puternice sentimente anti-americane. In convorbirile de ieri si azi, cu presedintele Pakistanului, Asif Ali Zardari si cu premierul Yusuf Raza Gilani, precum si cu oficialitati din armata, Clinton incearca sa convinga interlocutorii ca Statele Unite sint interesate sa raspunda nevoilor de dezvoltare ale Pakistanului, pe termen lung, nu doar preocupate de chestiuni imediate de securitate regionala.

Aceasta abordare, spera administratia de la Washington, va duce la imbunatatirea aportului pakistanez la combaterea militantilor extremisti, care-si au baze in Pakistan si care planuiesc sa atace obiective americane.

Richard Holbrooke, trimisul special american in regiune crede ca pentru a obtine cooperare in chestiuni de securitate, la nivelul de care e nevoie, intreaga relatie cu Pakistanul, in toate componentele ei trebuie relansata. In acest sens, Hillary Clinton anunta in Pakistan suplimentarea substantiala a ajutoarelor americane pentru dezvoltare. Holbrooke a mai spus ca atunci cind secretarul de stat Clinton a vizitat Pakistanul in octombrie, ea a putut constata ostilitatea care se manifesta in rindurile populatiei, fata de America. Trimisul special apreciaza insa ca noua politica americana incepe sa dea rezultate si ca se pot constata modificari de atitudine, la inceput in structurile guvernamentale si, mai lent, in rindurile populatiei. Holbrooke recunoaste insa ca neincrederea in Statele Unite este un sentiment adinc in Pakistan – accentuat si de atacurile, in diverse zone ale tarii, cu avioane fara pilot, care ii vizeaza pe militantii extremisti, dar fac victime si in rindurile populatiei civile. Din perspectiva multor pakistanezi, acele atacuri reprezinta violari ale suveranitatii tarii.

Vali Nasr, adjunctul lui Holbrook sustine ca contracararea suspiciunii ramine o misiune importanta si pentru viitor. „Incepem sa vedem rezultate, dar nu este ceva care se poate schimba peste noapte” – a spus oficialitatea, continuind, „Nu vom putea sa-i facem sa adere la obiectivele noastre in interval de un an si nici sa schimbam rapid o politica externa pakistaneza care a functionat 30 de ani”. La fel de important este – crede administratia americana – ca Pakistanul si Afganistanul sa actioneze la unison.

Holbrooke a spus saptamina trecuta ca pentru succesul razboiului din Afganistan, nimic nu e mai important decit apropierea obiectivelor strategice ale Pakistanului si Afganistanului. Dupa escala pakistaneza, Hillary Clinton va participa la o conferinta desfasurata in capitala Afganistanului, Kabul.
XS
SM
MD
LG