Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Bulgaria aderă la proiectul South Stream


Ministrul rus al energiei, Sergei Shmatko, premierul Boiko Borisov și ministrul bulgar Traicio Traikov după ultima rundă de tratative la Sofia
Ministrul rus al energiei, Sergei Shmatko, premierul Boiko Borisov și ministrul bulgar Traicio Traikov după ultima rundă de tratative la Sofia

Bulgaria a condiționat participarea sa la proiectul „South Stream” de reducerea prețului gazelor rusești.


În urmă unor tratative tensionate la reședința Evksinograd, Rusia și Bulgaria au semnat harta de drum a gazoductului „Southstream” prin care 63 de miliarde metri cubi de gaze rusești vor fi tranzitate anual spre Europa centrală și de sud. Concomitent Sofia a obținut acordul Moscovei pentru eliminarea companiilor intermediare din comerțul cu gaze. Primul ministru Boiko Borisov, care a participat la ultima faza a tratativelor, a anuntat așteptata reducere a prețului întrucît viitoarele contracte vor fi semnate direct de „Bulgargaz” si „Gazprom”.

Bulgaria cere reducerea pretului prin semnarea unui nou acord de termen lung - 10-20 de ani. Acum două zile a devenit cunoscut că Sofia insistă pentru un preț sub 300 de dolari pentru 1 000 de metri cubi - cu peste 10% mai mic de cel actual.

Evaluat la 835 de milioane de dolari, tronsonul bulgăresc al gazoductului va aparține în proporție de 50 la sută statului bulgar. Va fi folosită și rețeaua de gazoducte existentă prin care vor putea fi tranzitate 17 miliarde metri cubi pe an. Restul, pănă la 63 de miliarde, va necesita un nou gazoduct. La începutul lui 2011 va fi înregistrată o companie mixtă bulgară-rusă.

Mediile bulgare au informat, citând surse din guvern, că nu au existat probleme legate de semnarea graficului realizării proiectului „Southstream”. Sofia însă, se pare, a condiționat semnarea de reducerea actualului preț al gazelor.

Președintele socialist, Gheorghi Părvanov a sprijinit eforturile guvernului Borisov de a fi eliminate companiile intermediare cu participarea solidă a „Gazpromului” din livrările de gaz rusesc. Deasemeni el a declarat că prețurile trebuie discutate concomitent cu proiectul „Southstream”. „Țin pumnii guvernului,” a declarat fostul lider al stăngii.

În Parlament, primul ministru Borisov a declarat că sprijină în egala măsură proiectele „Nabucco” și „Southstream”. El a anunțat că Bulgaria va accepta eventuala realizare a conductei de petrol Burgas-Alexandropolis numai în cazul unor concluzii pozitive ale expertizei internaționale de mediu și în schimbul unor garanții de căteva miliarde euro.
XS
SM
MD
LG