Linkuri accesibilitate

Separatiștii prelungesc la șase luni arestul preventiv al lui Ilie Cazac


Stela Surchicean şi Alexandr Viniţchi
Stela Surchicean şi Alexandr Viniţchi

Părinții lui Ilie Cazac sunt hotărîți să continue protestul în faţa Ambasadei Federaţiei Ruse până la eliberarea fiului lor.


Mandatul de arest pe numele lui Ilie Cazac a fost prelungit ieri pentru încă două luni, adică până în 20 septembrie, a declarat pentru Europa Liberă mama tânărului, Stela Surchicean. Ilie Cazac a fost arestat pe 19 martie, sub acuzaţia de înaltă trădare. Părinţii lui Ilie Cazac protestează în continuare în faţa Ambasadei Rusiei.

Stela Surchicean şi Alexandr Viniţchi au aflat ieri că mandatul de arest pe numele lui Ilie Cazac a fost prelungit ieri până în 20 septembrie. Vestea i-a descurajat, mai ales că nu şi-au văzut feciorul de 4 luni de zile: „Ieri de la avocată am primit răspunsul că i s-a prelungit mandatul pe încă două luni, ceea ce înseamnă că jumătate de an noi nu ne vom vedea copilul. Păi, poţi să-ţi ieşi din minţi!”

Informaţia i-a fost transmisă Stelei Surchicean telefonic de către avocata lui Ilie Cazac din regiunea transnistreană. Tot ea i-a transmis şi rugămintea lui Ilie să nu mai prelungească greva foamei.

Stela Surchicean: „Eu nu ştiu dacă acest lucru este sau nu adevărat, dar ce mi-a spune fiul voi face tot ca să pot să-l văd. Ea mi-a spus chiar dacă vrem să stăm aici să stăm, dar să fie un protest”.

Europa Liberă: Acum cum vă alimentaţi?

Alexandr Viniţchi: „Vă daţi seama, eu am ţinut greva foamei 19 zile, nevasta mea 14 zile, ea este invalidă şi a rezistat mai puţin. Stomacul s-a făcut aşa de mic că nici nu cere mâncare deja. Noi acum consumăm sucuri şi terciuri pentru copii şi o dizolvăm la 40 de grade temperatură şi o amestecăm într-un păhăruţ şi dacă mâncăm un astfel de păhăruţ deja ni se face rău la stomac.”

Deşi au în Bender o casă la sol şi un apartament, Stela Surchicean şi Alexandr Viniţchi spun că le este frică să părăsească Chişinăul. Ei au refuzat şi invitaţia mgb-ului transnistrean de a veni să-şi vadă fiul.

Alexandr Viniţchi: „Noi timp de trei luni am cerut de la ei să ne respecte drepturile et cetera, ei ne refuzau categoric. Când am venit noi cu protestul vizavi de Ambasada Rusă sub orice pretext vor să ne atragă şi pe noi încolo şi să ne încătuşeze, ne întind fel de fel de capcane. Ba fiul insistă care până acum nu insista, dar acum inistă să ne vadă, ba veniţi să vă luaţi lucrurile care vă aparţin, şi vorbesc cu noi foarte amabil şi dulce şi mieros. E clar şi la mintea cocoşului că e întinsă o capcană şi la vârsta noastră de patruzeci şi ceva de ani şi mai ales cum nevasta mea este invalidă, să nimereşti după gratii e ceva oribil.”

Avocata familiei Cazac şi reprezentanta Promo-Lex, Doina Ioana Străisteanu a declarat Europe Libere că în continuare nu are acces la şedinţele de judecată în cazul lui Ilie Cazac. Răspunsul autorităţilor separatiste este că avocatul care este cetăţean al unui stat străin, nu are dreptul să participe la dosar.

Doina Ioana Străisteanu e de părere că temerea familiei Cazac că ar putea fi reţinuţi dacă merg în Transnistria este motivată: „Ne-am dat seama că este foarte riscant pentru persoanele care s-au plâns la autorităţile moldoveneşti pe acţiunile ilegale ale separatiştilor ca fiind sub riscul de a fi reţinuţi şi de a fi învinuiţi de anumite infracţiuni. Noi am solicitat acceptul reprezentanţilor de la OSCE să meargă împreună cu doamna Surchicean şi cu soţul ei să-l vadă pe Ilie ca o garanţie a faptului că ei nu vor fi reţinuţi sau învinuiţi în careva infracţiuni. Lucru care încă se negociază de aceea nu ştim când va fi acest lucru posibil.”

Stela Surchicean şi Alexandr Viniţchi speră ca feciorul lor să fie eliberat cât mai curând mai ales că acasă îi aşteaptă un copil minor care locuieşte acum la rude, iar în mai puţin de patru luni vor da frigurile. Oricum ei spun că sunt dispuşi să continue protestul în faţa Ambasadei Federaţiei Ruse până la eliberarea lui Ilie.
Previous Next

XS
SM
MD
LG