Linkuri accesibilitate

O privire analitică asupra relatărilor de presă privind „târgul ruso-german”


Cancelarul Merkel și președintele rus Medvedev la Yekaterinburg
Cancelarul Merkel și președintele rus Medvedev la Yekaterinburg

Interviu cu Fraser Cameron, directorul Centrului Uniunea Europeană-Rusia, cu sediul la Bruxelles


Un expert de la Bruxelles specializat în relaţiile ruso-europene a spus că recentele informaţii din presă despre un aşa-numit „târg” între Rusia şi Germania sunt lipsite de orice fundament. Presa din Moldova şi România a preluat recent un articol apărut în ziarul polonez „Gazeta Wyborcza”, în care se spunea că Germania, prin cancelarul Angela Merkel, ar fi promis ruşilor că vor putea intra în UE fără vize dacă îşi retrag trupele din Transnistria.

Vorbind astăzi cu corespondentul Europei Libere Rob Coalson, Fraser Cameron, directorul Centrului Uniunea Europeană-Rusia, cu sediul la Bruxelles, a spus că informaţiile despre aşa-numitul târg sunt pur şi simplu „prostii”.

Expertul de la Bruxelles a spus că Angela Merkel nu are mandatul de a negocia regimul de vize cu ruşii în numele UE. Deciziile privind renunţarea la vize se iau prin consens de toţi cei 27 de membri ai Uniunii, iar Bruxellesul a spus deja Moscovei, la summitul de la Rostov-pe-Don, că liberalizarea vizelor va fi un proces îndelungat, în care Rusia trebuie să îndeplinească multe condiţii.

Fraser Cameron s-a declarat sceptic şi în privinţa dorinţei exprimate de Germania de a încerca, într-un nou forum de securitate europeano-rus, rezolvarea problemei transnistrene. Expertul de la Bruxelles a spus că problema transnistreană durează de aproape 20 de ani, toată lumea ştie că nu o pot rezolva decât ruşii, iar ruşii n-au nici un fel de intenţie s-o rezolve.

Fraser Cameron ne-a mai spus că ideea târgului vize contra trupelor din Transnistria este cu atât mai absurdă cu cât problema transnistreană nu interesează ţările din UE, probabil cu excepţia României, în vreme ce eventuala liberă circulaţie a ruşilor în spaţiul comunitar este o problemă delicată şi de mare interes pentru mult mai multe ţări europene.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG