Linkuri accesibilitate

Raport CE extrem de critic la adresa justiției din România


Traian Băsescu

Comisia Europeană menține mecanismul de verificare și control, prin care Bruxelles-ul va continua să țină justiția autohtona sub lupă.


Presedintele Romaniei, Traian Basescu s-a suparat azi pe formularea din Raportul Comisiei Europene care mentioneaza ca Romania nu si-a respectat angajamentele luate la aderare. Seful statului roman a tinut sa spuna de mai multe ori ca raportul este debalansat in privinta aprecierilor politice si a nominalizat doua institutii care ar trebui sa-si asume raspunderea pentru criticile dure din Raportul Comisiei Europene asupra justitiei autohtone: Curtea Constitutionala si Senatul.

Criticile caustice din Raport au fost determinate de suspendarea functionarii Agentiei Nationale de Integritate, care este institutia creata pentru a verifica in ce fel se modifica averile demnitarilor pe parcursul mandatului public, dar si eventualele conflicte de interese care apar, inclusiv in cazul familiilor acestora. Romania s-a angajat sa infiinteze aceasta Agentie inainte de a fi primita in Uniunea Europeana, dar acum doua luni Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala legea pe baza careia functiona, exact intr-un moment in care averilor judecatorilor de la Curte au inceput sa fie analizate. Guvernul a refacut rapid legea intr-o forma imblinzita, iar parlamentul a adoptat-o imediat cu oarecare bucurie, dar presedintele Traian Basescu a refuzat sa o promulge, considerind ca ii favorizeaza pe demnitari.

Procesul a fost reluat, insa de data aceasta Senatul a oferit o lege care mai degraba ii acoperea pe politcieni, decit ii monitoriza. Curtea Constitutionala din Romania a declarat ieri pentru a doua oara legea Agentiei Nationale de Intergirate neconstitutionala, dind posibilitatea guvernului si parlamentului sa faca o noua lege, care sa raspunda in ultima instanta standardelor UE.

Potrivit Raportului Comisiei Europene noua Lege privind functionarea Agentiei Nationale de Integritate „nu este conforma cu angajamentele asumate de Romania la momentul aderarii”. Practic prin scoaterea pe linie moarta a acestei Agentii se incurajeaza coruptia la nivel inalt, tocmai fiindca efectele benefice ale traficului de influenta se regasesc in averea politicienilor sau in cea a familiilor lor.

Raportul Comisiei Europene critica deasemenea Inalta Curte de Casatie si Justitie care tergivereasza marile dosare de coruptie, fiindca la trei ani de la aderare, in Romania nici un ministru nu a primit o condamanre finala, desi exista mai multe dosare pe rol. O alta critica mentionata de expertii europeni se refera la achizitiile publice din fondurile europene, mai cu seama ca si in acest caz Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala legea pe baza careia functiona directia de verificare a fraudelor in cazul fondurilor europene.

Raportul privind justitia dat astazi publicitatii este cel mai dur de dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana si mentine mecanismul de verificare si control, prin care expertii de la Bruxelles vor continua sa tina justitia autohtona sub lupa. Deocamdata Comisia a decis sa nu taie din banii europeni la care are dreptul Romania, ca posibila forma de sanctionare, insa unele aluzii au fost facute de catre purtatorul de cuvint al sefului Comisiei Europene.
XS
SM
MD
LG