Linkuri accesibilitate

Troc sau iunctim? - Balon de săpun sau balon de testare?


Anneli Ute Gabanyi
Anneli Ute Gabanyi

Anneli Ute Gabanyi despre discuțiile Merkel - Medvedev privind o eventuală retragere a trupelor ruse din Transnistria: „Jocul Rusiei ar putea să fie unul mai fin şi rafinat decât la prima vedere”.


Publicaţia poloneză Gazeta Wyborcza, una dintre cele mai serioase publicaţii poloneze, a scris, luni, citînd surse diplomatice germane, că la întrevederea dintre cancelara Germaniei Angela Merkel şi preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev de la Ekaterinburg s-ar fi vorbit din nou despre retragerea armatelor ruseşti din regiunea transnistreana. Potrivit sursei citate, o astfel de evoluţie ar atrage un sprijin mult mai serios din partea Berlinului pentru Moscova in cadrul Uniunii Europene pentru ridicarea obligativităţii vizelor pentru cetăţenii ruşi în spaţiul comunitar. Pornind de la această relatare de presă, Radio Europa Liberă a căutat sa afle cît adevăr şi cîtă speculaţie există în această relatare. Radu Benea a stat de vorba cu analista de la Berlin Anneli Ute Gabanyi.

Speculaţiile, atât cât ele există, în opinia cercetătoarei germane, s-ar putea baza pe câteva precedente. Şi la summitul ruso-european de la Rostov-pe-Don, dar şi la întâlnirea de la Berlin de acum o lună între preşedintele Dmitri Medvedev şi cancelara germană Angela Merkel, partea rusă a insistat asupra importanţei înlăturării barierelor de viză pentru cetăţenii ruşi care călătoresc în Uniunea Europeană. Anneli Ute Gabanyi menţionează însă că Germania este percepută se pare ca o ţară în mod tradiţional mai sceptică decât altele în ceea ce priveşte acordarea libertăţii de călătorie fără viză pentru Rusia, însă la întâlnirea de la Berlin, dna Merkel i-a promis lui Medvedev că se va interesa dacă există posibilităţi pentru a crea condiţiile tehnice şi juridice pentru acordarea acestui drept cetăţenilor ruşi.

Anneli Ute Gabanyi: „Cred că de aici, faptul că probabil discuţia a revenit şi la Ekaterinburg, anumiţi ziarişti sau anumiţi diplomaţi au încercat nu numai să amintească de această discuţie. Dar dacă ne uităm la textul, cel puţin cel pe care l-am văzut eu, în legătură cu acest zvon despre Ekaterinburg, este foarte interesant, pentru că aici parcă părţile sunt inversate, în sensul că petentul, adică cel care este în postură de a cere ceva, este dna Merkel, care îi propune dlui Medvedev să facă un astfel de, ca să spun aşa, troc, iar partea rusă încă nu a răspuns. Cred că aici este o cheie, este un gen „wishful thinking” de gândire, adică ce ar dori partea rusă să se întâmple, cred că este unul dintre aspecte”.

Cercetătoarea de la Berlin, Anneli Ute Gabanyi crede că este puţin probabil ca Rusia să dorească să-şi retragă armata din Transnistria, dar într-o asemenea perspectivă, ţinând cont şi de relaţia de ultimă oră a Moscovei cu liderul belarus Lukaşenka, eventual, Rusia şi-ar dori să aibă parteneri de discuţie ceva mai maleabili în Transnistria.

Deci, jocul Rusiei, crede Anneli Ute Gabanyi, ar putea să fie unul mai fin şi rafinat decât la prima vedere. Asta ţinând cont şi de faptul că Rusia şi Germania poartă acum discuţii despre crearea unui consiliu ruso-european pentru probleme de securitate, iar problema transnistreană, după cum au anunţat liderii celor două ţări, ar putea fi prima pe agenda viitorului for, despre care, din nou, se cunosc prea puţine lucruri concrete.

Rusia pare dispusă să facă anumite cedări pentru a obţine acest for şi, după cum a anunţat, să accepte un mandat comun cu Uniunea Europeană pentru misiunea de pacificare în Transnistria, deşi, în opinia cercetătoarei germane, acesta ar fi un pas înapoi, pentru că ar trebui cerută retragerea trupelor, şi nu internaţionalizarea lor.

„Iar UE, partea occidentală ar trebui să fie foarte interesată în a exploata această situaţie în care Rusia are un interes pe care îl şi declară. Deci este ideea, deci, noi spuneam troc, ziariştii cam tot aşa, însă de fapt s-ar putea să fie o idee de „iunctim”, şi aceste lucruri sunt fineţuri diplomatice şi ar trebui negociate şi discutate cu toată răspunderea. Eu cred că Rusia în acest context a avut interesul să lanseze dacă nu un balon de săpun, - ceea ce nu cred, aici probabil că presa a acţionat în acest sens mai mult, - dar un balon de testare, de încercare a intenţiilor, pe de o parte, ale liderilor din UE şi bineînţeles din Germania, dar şi foarte mult de a arăta populaţiei Rusiei că liderii Rusiei sunt foarte activi în a se lupta pentru acest drept care ştim şi noi că este cel mai râvnit de către acei sărmani oameni închişi în fosta Europă de Est, dreptul la libera circulaţie”.

Interesul Rusiei este de înţeles, spune Anneli Ute Gabanyi, dar şi siguranţa graniţelor Uniunii Europene şi a cetăţenilor UE nu este o chestiune peste care se poate trece.
Previous Next

XS
SM
MD
LG