Linkuri accesibilitate

21.07 - București: Un gest cu urmări imprevizibile


Gabriel Andreescu
Gabriel Andreescu

Mugur Isărescu şi Teodor Stolojan „ramân expresia vechiului sistem şi sunt responsabili pentru lucruri pe care o societate cu politică normală le-ar sancţiona imediat.”


21 iulie 2000

Actualitatea. (Moderator: Radu Călin Cristea; comentariu: Gabriel Andreescu).

Un gest cu urmări imprevizibile.

Retragerea actualului preşedintele Emil Constantinescu din cursa electorală este cel mai important eveniment electoral al anului, după părerea lui Gabriel Andreescu, care remarcă faptul că acum numele cele mai vehiculate pentru a-l înlocui sunt Mugur Isărescu şi Teodor Stolojan. „Ei ramân însă expresia vechiului sistem şi sunt responsabili pentru lucruri pe care o societate cu politică normală le-ar sancţiona imediat. Care sunt atunci şansele de emancipare ale societăţii româneşti ?”

Pentru Andreescu , declaraţia prin care Constantinescu şi-a anunţat abandonul este o „sfidare la inteligenţa electoratului”. El argumentează că în actuala situaţie va putea continua lupta împotriva corupţiei până în ultimul moment dar „Cum poate preşedintele să afirme că o să facă în patru luni ce nu a făcut în trei ani şi jumătate ?”

Hotărârea de a nu se angaja îi va permite să susţină măsuri nepopulare dar necesare. „Dar nu este clar de ce un preşedinte care părăseşte politica poate fi mai eficient decât un viitor lider ?”

Al treilea argument este că nu acceptă să trăiască într-o lume în care minciuna şi şantajul, vulgaritatea și manipularea oamenilor asigură ascensiunea în instituţiile puterii. „Emil Constantinescu participă de 9 ani la această viaţa politică. Era cu 9 ani în urmă mai sinceră şi mai puţin vulgară?”

„Discursul preşedintelui prin care îşi anunţa retragerea din cursa electorală şi probabil din viaţa politică mi se pare de o demagogie greu de acceptat” – încheie Gabriel Andreescu.
XS
SM
MD
LG