Linkuri accesibilitate

Patriarhul rus Kirill în Ucraina - misiune provoslavnică, ecumenică sau politică?


Patriarhul rus Kirill la Odessa

Arhiepiscopul Igor Isicenko, de la Biserica Ortodoxă Ucraineana, crede că de fapt Patriarhul Kirill nu este altceva decît un agent de propagandă al Rusiei în țările ortodoxe post-sovietice.

Incepind de ieri, Patriarhul Rusiei Kirill se afla in Ucraina intr-o vizita de 8 zile. Capul bisericii ortodoxe ruse va avea vineri convorbiri cu presedintele Viktor Yanukovici care vine special din vacanta pentru aceasta intilnire.

Patriarhul Rusiei a mai fost in Ucraina, anul trecut, tot in luna iulie cind au avut loc ciocniri violente intre credinciosii ortodocsi care tin de Patriarhia Moscovei cu cei care tin de Patriarhia din Kiev. Aceasta s-a despartit de tutela Moscovei imediat dupa independenta.

Cit de politica este vizita Patriarhului Moscovei in Ucraina ? Arhiepiscopul Igor Isicenko, de la Biserica Ortodoxa Ucrainiana, crede ca de fapt Patriarhul Kirill nu este altceva decit un agent de propaganda al Rusiei in tarile ortodoxe aflate cindva in Uniunea Sovietica.

"Astazi, Biserica ortodoxa rusa este cea mai politizata biserica si isi arata dependenta politica de Kremlin, mai mult ca niciodata. Vizita se va termina cu o multime de poze oficiale, dar mi-e teama ca din punct de vedere al credintei, nu va aduce nimic", spune arhiepiscopul Isicenko.

Patriarhul Kirill a fost foarte rapid in a-l felicita si a-l binecuvinta pe actualul presedinte al Ucrainei dupa victoria sa in alegeri. Intr-un recent interviu, Kirill nu s-a sfiit sa laude chiar performantele economice ale guvernului de la Kiev, relatiile imbunatite cu Moscova, dar si cu Statele Unite si Uniunea Europeana cit si cu vecinii ortodocsi ai Ucrainei

Relatia dintre Patriarhia Rusiei si cea a Ucrainei continua sa fie foarte tensionata. Patriarhul Rusiei ii considera pe preotii care se afla sub Patriarhia Ucrainei drept schismatici si tradatori ai bisericii. Numarul ucrainienilor care merg la bisericile care depind Kiev este, dupa unii experti, mai mare decit cei care merg la bisericile ce tin de Moscova. Potrivit sondajelor de opinie recente, 14 milioane de ortodocsi ucrainieni merg la bisericile care tin de Kiev si 9 milioane la cele care tin de Moscova.

Roman Lunkin, directorului Centrului pentru Religie si Lege de la Moscova, spune ca acesta ar fi unul din motivele principale ale frecventelor vizite ale lui Kirill in Ucraina: "Ucraina este foarte importanta pentru Patrairhia de la Moscova, are foarte multe parohii. Patrairhul Kirill considera ca predecesorul sau, Aleksei al doilea, a vizitat rareori aceasta tara si ca aceasta a fost o greseala care a permis divizarea bisericii ortodoxe".
XS
SM
MD
LG