Linkuri accesibilitate

Presa despre exhumarea cuplului Ceaușescu la București


Valentin Ceauşescu a spus presei doar că mormintele nu erau goale, aşa cum susţineau unii.


Presa internaţională scrie că unul din misterele revoluţiei române din decembrie 1989 este pe cale să se limpezească. Ieri, medicii legişti au luat probe din rămăşiţele pământeşti ale soţilor Ceauşescu, urmînd să stabilească dacă chiar ei sunt cei înmormântaţi într-o groapă din cimitirul Ghencea Militar. Detalii are Mircea Ţicudean.

Cererea de exhumare a fost făcută de mai mulţi ani de singurul dintre copiii cuplului Ceauşescu aflat încă în viaţă, Valentin Ceauşescu, care are 62 de ani, şi de ginerele fostului dictator, soţul Zoei Ceauşescu, decedată în 2006, de cancer. Cei doi voiau să ştie cu siguranţă că în mormântul din cimitirul bucureştean Ghencea Militar se află Nicolae Ceauşescu şi soţia lui, despre al căror „adevărat” loc de veci au circulat în România nenumărate zvonuri.

Testele ADN vor dura probabil câteva săptămâni sau chiar luni. Dar judecînd după declaraţiile făcute ieri de cei doi urmaşi ai familiei Ceauşescu, zvonurile erau false. Valentin Ceauşescu a spus presei doar că mormintele nu erau goale, aşa cum susţineau unii. Iar cumnatul său, Mircea Oprean, a spus că rămăşiţele pe care le-a văzut în sicriele deschise ieri pentru două ore par să fie ale dictatorului şi soţiei sale.

Nicolae Ceauşescu a condus România comunistă din 1965, fiind executat împreună cu soţia lui, după un proces sumar, în decembrie 1989, în zilele revoluţiei române. Agenţiile de presă scriu că exhumarea cuplului prezidenţial s-a făcut ieri dimineaţă în mare taină. Poliţia a închis accesul în cimitir, iar cei care se aflau deja înăuntru la acea oră matinală au fost ţinuţi la distanţă. Unul dintre ei, inginerul Ioan Mirichi, care tocmai vizita mormântul familiei sale, a declarat reporterului AP că a fost suprins de dezhumare... „Eu n-am crezut niciodată în zvonurile că n-ar fi îngropat aici... dar e dreptul familiei să ceară verificarea”, a mai spus bucureşteanul.

Diverse teorii conspiraţioniste vorbeau de răpirea rămăşiţelor lui Ceauşescu de către suporterii lui, sau de înlocuirea cadavrelor cu ale unor revoluţionari anonimi şi aşa mai departe. Primele declaraţii făcute de Valentin Ceauşescu şi de Mircea Oprean, care au semnalat că aceste zvonuri sunt mai degrabă false, au fost salutate de Gelu Voican-Voiculescu, unul din conducătorii guvernului provizoriu înfiinţat în România după căderea comunismului. „Sper că acum vor înceta zvonurile şi calomniile a căror ţintă am fost în ultimii 20 de ani”, a spus Voican-Voiculescu, citat de BBC.

AP scrie însă că la peste două decenii de la revoluţia română, multe întrebări nu şi-au găsit răspunsul. În primul rând, nu se ştie limpede cine a fost vinovat de moartea a peste o mie de persoane în zilele revolte. Comuniştii de rangul al doilea care au preluat puterea pe fondul haosului din ţară n-au avut nici un interes să prezinte adevărul, mai scrie AP.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG