Linkuri accesibilitate

Schimbare semnificativă în percepția Kosovo pe plan internațional


Cristian Preda

Europarlamentarul Cristian Preda: România se află într-o situație delicată în urma deciziei Curții de la Haga.


Europa Libera: Domnule Preda, ce consecinte va avea decizia luata joi de Curtea Internationala de Justitie de la Haga, in privinta Kosovo?

Cristian Preda: Este clar ca aceasta decizie va insemna o schimbare semnificativa in perceptia Kosovo in plan international; eu estimez ca numarul recunoasterilor va spori intr-un ritm foarte accelerat. De altfel, in ultimele sedinte din cadrul Comisiei de Afaceri Externe a Parlamentului European s-a discutat despre aceasta situatie si erau deja voci care anuntau decizia de astazi.

Europa Libera: Cum va reactiona Romania la decizia CIJ?

Cristian Preda: In privinta Romaniei, suntem intr-o situatie delicata, pentru ca, pe de o parte, exista un consens important al fortelor politice, mai putin UDMR, care au considerat ca Romania nu poate recunoaste Kosovo decat ca o provincie din interiorul Serbiei. Pe de alta parte, noi suntem foarte legati de Curtea de la Haga pentru ca, asa cum se stie, Curtea ne-a dat recent dreptate in diferendul care ne opunea Ucrainei.

Europa Libera: Pe de alta parte Romania este cea care a ajutat Serbia sa isi sustina cauza in fata Curtii de la Haga.

Cristian Preda: Aceasta este o chestiune mai putin importanta. Raportarea noastra, ca stat, la CIJ nu poate fi „azi recunoastem, maine nu recunoastem decizia Curtii”. Cred ca avem nevoie de o decizie in interiorul clasei politice si de o definire a pozitiei Ministerului de Externe si a statului roman in raport cu aceasta chestiune. Cu atat mai mult cu cat presedintele a spus ca atata timp cat va fi in functie, Kosovo nu va fi recunoscut.

Europa Libera: Cu toate acestea, din ce inteleg de la dumneavoastra, intrevedeti o schimbare a pozitiei Romaniei.

Cristian Preda
: Cred ca, in primul rand, trebuie lansata aceasta dezbatere pentru ca, repet, suntem intr-o situatie cu totul deosebita fata de cea de acum 2 ani, cand, pe de o parte, ne-am solidarizat cu Serbia, iar pe de alta parte, acum 2 ani nu aveam decizia Curtii de la Haga.
XS
SM
MD
LG