Linkuri accesibilitate

Un congressman american acuzat de încălcarea eticii


Charles B. Rangel
Charles B. Rangel

Sub anchetă: două călătorii în regiunea Mării Caraibe, pentru conferințe, plătite de firme particulare, și impozite neachitate pentru o locuință din Republica Dominicană.


Unul dintre liderii Camerei Reprezentantilor din Statele Unite a fost pus sub acuzare de comisia pentru etica a institutiei din care face parte. Care sint acuzațiile ? - Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Acuzatiile impotriva democratului, Charles Rangel, deputat de New York, nu au fost specificate singurul lucru cunoscut fiind ca ele sint multiple. Faptul ca aceasta comisie a decis sa-l puna sub acuzare pe Rangel reprezinta - in afara celorlalte implicatii - si o serioasa bataie de cap electorala pentru greu incercatul Partid Democrat.

Rangel este deputat in Camera Reprezentantilor de 40 de ani, fiind cel de-al patrulea in ierarhia senioritatii. Punerea sub acuzare a fost facuta de un grup de patru deputati, membrii ai comisiei, pasul urmator fiind judecarea cazului, ca intr-o instanta juridica, de catre Camera. Acolo, in faza initiala, opt membrii - republicani si democrati - urmeaza sa decida daca violarile regulamentului de etica pot fi dovedite.

Din perspectiva partidului presedintelui Obama, ceea ce este ingrijorator este ca aceasta investigatie va dura cu siguranta pina in toamna, o ocazie care nu va fi pierduta de republicanii din opozitie. Presedinta Camerei Reprezentantilor, Nancy Pelosi a promis atunci cind democratii au revenit la conducerea Congresului ca neregulile etice vor fi eliminate, or cazul Rangel pare sa demonstreze contrariul.

Congresmanul de New York a dat publicitatii o declaratie in care arata ca la doi ani dupa ce el insusi a cerut sa fie investigat a aflat ca subcomisia va inainta alegatiile unui alt grup de investigatie din Camera. Rangel isi exprima speranta ca in cele din urma va fi gasit nevinovat. La rindul ei Pelosi a declarat ca cele intimplate dovedesc ca procesul de evaluare a neregulilor etice, intr-o maniera bipartizana, functioneaza.

Republicanul John Boehner, liderul opozitiei din Camera Reprezentantilor crede insa ca punerea sub acuzare a congresmanului Rangel dovedeste nimic altceva decit promisiunea nerespectata a lui Nancy Pelosi. Charles Rangel s-a aflat pina in martie la conducerea influentei Comisii de Căi si Mijloace. El a fost nevoit sa demisioneze dupa ce o alta investigatie etica a stabilit ca deputatul ar fi trebuit sa stie ca doua calatorii efectuate in regiunea Marii Caraibe, pentru conferinte au fost platite de firme particulare. O alta alegatie a fost ca Rangel nu a platit impozite pentru o locuinta din Republica Dominicana. Intre noile alegatii se numara si unele legate de contributii de campanie potential certate cu etica, din partea unor grupuri de interese.
XS
SM
MD
LG