Linkuri accesibilitate

24.07 - Chișinău: Statele Unite sprijină R. Moldova și democratizarea ei


Un measaj din partea președintelui american Bill Clinton exprimă disponibilitatea Statelor Unite ale Americii de a acorda în continuare sprijin reformelor democratice din R. Moldova.


24 iulie 2004

Actualitatea în Republica Moldova.

Statele Unite sprijină R. Moldova și democratizarea ei
.

Dan Ionescu: Astăzi Preşedinţia a reacţionat public la votul de vineri din Parlament în favoarea transformării Republicii Moldova dintr-o republică de tip semiprezidenţial într-una parlamentară. Mai înainte, însă, purtătorul de cuvânt, Anatol Golea, a făcut cunoscut faptul, că preşedintele Petru Lucinschi a primit un measj din partea preşedintelui american Bill Clinton. Relatează de la Chişinău Radu Benea.

Preşedintele moldovean Petru Lucinschi a primit astăzi un measaj din partea omologului său american, Bill Clinton, în care se exprimă disponibilitatea Statelor Unite ale Americii de a acorda şi în continuare sprijin reformelor democratice din Republica Moldova. Despre conţinutul acestui mesaj a vorbit, în cadrul unui briefing, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Anatol Golea.

Anatol Golea: „Astăzi preşedintele Petru Lucinschi a avut o întrevedere cu mbasadorul Statelor Unite în ţara noastră, domnul Rudolf Perina, care a venit cu scopul de a-i transmite un mesaj din partea preşedintelui Statelor Unite, domnul Bill Clinton. Mesaj în care se declară susţinerea totală a Statelor Unite vis-a-vis de Republica Moldova. În special, se menţionează că „Republica Moldova a fost un lider în multe domenii ale reformelor democratice şi ale pieţei libere şi Statele Unite sunt mândre să suţină ţara Dumneavoastră în timpul acestei perioade importante.”

Preşedintele Statelor Unite consideră, că relaţiile moldo-americane au cunoscut un progres considerabil în ultimii ani. După cum se menţionează în scrisoare, „Statele Unite au contribuit la succesul paşilor hotărâţi pe care Moldova îi face în domeniul reformelor economice. Momentul cel mai important pentru ţara Dumneavoastră este de a menţine pasul în tranziţie. Susţinerea Dumneavoastră personală pentru iniţiativele economice importante, începând cu privatizarea industriilor cheie va fi esenţială.”

Privitor la solicitarea lui Petru Lucinschi de a acorda Chişinăului sprijin în depăşirea calamităţilor naturale din acest an, mesajul preşedintelui Bill Clinton menţionează că Statele Unite ale Americii au acordat Republicii Moldova în acest an asistenţă în valoare de 70 milioane de dolari, inclusiv pentru depăşirea consecinţelor secetei. În mesaj se spune, că Washingtonul va susţine necesităţile ulterioare ale Republicii Moldova, prin intermediul instituţiilor financiare internaţionale. Statele Unite vor sprijini şi acordarea unor împrumuturi adiţionale din partea Fondului Monetar Internaţional şi a Băncii Mondiale, în cadrul unui nou şi puternic program de reforme. În acest sens, experţii americani sunt gata să lucreze împreună cu experţii moldoveni asupra aspectelor tehnice ale unui asemenea program.

În alt context, preşedintele Bill Clinton a salutat decizia Federaţiei Ruse de a-şi retrage trupele militare de pe teritoriul Republicii Moldova, în conformitate cu angajamentele asumate la summitul OSCE de la Istanbul. „Statele Unite vor continua să facă tot posibilul pentru înregistrarea unor progrese în acest proces, astfel că trupele ruseşti să fie retrase în termenele stabilite la summitul de la Istanbul”, se mai spune în mesajul lui Bill Clinton către omologul său moldovena, Petru Lucinschi.

În cadrul aceluiaşi briefing, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei a declarat, că şeful statului va promulga amendamentele la Constituţie, revotate vineri de Parlament. El, însă, nu va renunţa la ideea unui referendum republican, la care să fie supuse atât legea privind sistemul parlamentar de guvernare, cât şi proiectul său, avizat pozitiv de Curtea Constituţională privitor la republica prezidenţială. Conform legislaţiei, deputaţii sunt obligaţi să aprobe cererea şefului statului în termen de şase luni, adică cel târziu la 13 ianuarie, cu două zile înainte de expirarea mandatului de preşedinte al lui Petru Lucinschi.

Anatol Golea: „Preşedintele Petru Lucinschi, pe parcursul a trei ani şi jumătate de activitate, întotdeauna a activat în limitele unui cadru legal, constituţional, a procedat în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare, a Constituţiei în special. Şi la fel va proceda şi de astă dată. Chiar dacă nu este de acord cu unele stipulări a legii adoptate, votate în mod repetat de către Parlament, va promulga în zilele imediat următoare această lege, care a parvenit la Preşedinţie pentru promulgare. O va promulga, după care ea va intra în vigoare. În acelaşi timp, preşedintele speră că Parlamentul va respecta prevederile legislaţiei. Şi, conform stipulărilor Constituţiei şi interpretărilor date de Curtea Constituţională, Parlamentul este obligat să se pronunţe asupra numirii datei referendumului constituţional, solicitat de către preşedinte în data de 13 iulie.”

Răspunzând la una din întrebări, Anatol Golea a spus, că şeful statului nu speră să se ajungă la eventuale alegeri prezidenţiale în acest an: „Între referendum şi alegerile prezidenţiale, conform Codului electoral, trebuie să fie 120 de zile. Nu poate fi încălcat termenul ăsta. Ceea ce denotă încă o dată faptul, că preşedintele Petru Lucinschi nu vrea să obţină pentru sine acest referendum, ci consideră că acest lucru este o necesitate pentru interesele ţării.”

Din Chişinău, Radu Benea, Radio Europa Liberă.

*

Dan Ionescu: Mediile de informare ruse urmăresc cu atenţie desfăşurările de pe scena politică de la Chişinău. Dat fiind, că lunea este practic o zi moartă pentru presa moscovită, comentariile legate de votul de vineri din Parlament datează de la sfârşitul săptămânii trecute. Mai precis, o analiză pe această temă a apărut în „Nezavisimaia Gazeta”, din 22 iulie, cu titlul: „Preşedintele nu se predă fără luptă”, şi subtitlul: „Şansele lui Petru Lucinschi de a câştiga jocul cu Parlamentul sunt mici”. La rândul său, cotidianul „Sevodnea” constată, că puterile preşedintelui moldovean au fost limitate, în vreme ce „Comersant” scrie că „Lui Lucinschi i s-au luat împuternicirile. Moldova devine republică parlamentară.” Articolul se deschide cu următoarea afirmaţie: „Lupta pentru putere dintre preşedintele şi Parlamentul Moldovei s-a încheiat cu o înfrângere zdrobitoare pentru Petru Lucinschi.”
XS
SM
MD
LG