Linkuri accesibilitate

„Rusia poate aduce multă stabilitate și securitate Europei”


Elmar Brok
Elmar Brok

Elmar Brok: „Avem nevoie de Rusia pentru o multime de motive: rezolvarea conflictelor inghetate - nu doar Transnistria ci și Nagorno Karabach -, pentru Iran, pentru Orientul Mijlociu, pentru resurse energetice”.



Europa Libera: Dle Brok, publicatia poloneza Gazeta Wyborcza scrie ca in timpul ultimei intalniri dintre dl Medvedev si dna Merkel, cancelarul german ar fi promis Rusiei liberalizarea vizelor in schimbul retragerii trupelor rusesti din Transnistria. Cat de credibil este un astfel de scenariu?

Elmar Brok: Daca acesta va fi rezultatul va fi unul remarcabil. Acest conflict inghetat este cel mai apropiat de Europa si de aceea cred ca ar fi un success notabil. Pentru moment suntem in proces de negociere a acordului de facilitare a vizelor dar nu doar cu Rusia, ci si cu Ucraina si Georgia. Iar noi trebuie sa ne asiguram ca Rusia nu este avantajata fata de ele, ca acordurile sunt corecte pentru fiecare tara in parte. Nu in ultimul rand nu trebuie sa uitam ca orice tara, inclusiv Rusia, trebuie sa indeplineasca o serie de conditii. Este vorba de securitatea frontierelor si securitatea interna a UE. Regimul de liberalizare a vizelor pentru toate aceste trei tari este posibil daca aceste conditii de securitate sunt indeplinite intre ele si acordul Schengen. Nu este o chestiune politica ci una de securitate. In interiorul UE noi nu avem frontiere si de aceea trebuie sa ne asiguram ca orice alta tara care nu mai are nevoie de viza pentru a intra pe teritoriul UE nu reprezinta o amenintare la adresa securitatii noastre.

Europa Libera: Dar pentru a face situatia mai clara si pentru a pune fiecare piesa a acestui puzzle la locul sau, as avea sa va adresez doua intrebari: cat de important este pentru UE conflictul transnisrean si cat Rusia?

Elmar Brok: Conflictele inghetate se pot reactiva oricand. Pe de alta parte, state membre ca Romania, au un interes particular pentru Moldova. Multe persoane cu pasaport romanesc traiesc in Moldova. Aceasta tara doreste sa aiba o legatura cat mai stransa cu Uniunea Europeana asa incat pentru securitatea europeana este de dorit ca, pas cu pas, acest conflict sa fie rezolvat.

Europa Libera: Va voi adresa aceeasi intrebare cu privire la Rusia. Am sentimentul ca in ultima perioada UE pune un mai mare accent pe relatia sa cu Rusia. De aceea va intreb cat de importanta este astazi Rusia pentru UE?

Elmar Brok: Rusia este o tara importanta. Avem nevoie de Rusia pentru o multime de motive: rezolvarea conflictelor inghetate, nu doar Transnistria dar si Armenia-Azerbaijan, avem nevoie de ei pentru Iran, pentru Orientul Mijlociu, este o tara importanta din punctul de vedere al resurselor energetice, iar pentru securitatea energetica a UE ar fi bine sa avem cat mai repede un acord care sa o oblige in mod legal sa isi respecte obligatiile. In orice caz, Rusia aduce multa stabilitate si securitate Europei.

Europa Libera: Intr-un interviu pe care l-am realizat cu seful delegatiei ruse la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, Konstantin Kosachev, acesta declara ca Rusia se gandeste sa devina intr-o zi parte a UE dar nu a acestei Uniuni din care fac parte 27 de state membre si care este macinata de probleme interne. Cum ati traduce o astfel de declaratie?

Elmar Brok: Uitati, daca Rusia o sa aiba relatii mai apropiate cu NATO si UE acest lucru va aduce mai multa stabilitate Europei in fata provocarilor globale. Este bine sa fim impreuna in cadrul unei organizatii precum Consiliul Europei, de pilda. Dar nu cred ca Rusia va deveni membru al UE pentru ca nu va renunta la dreptul sau la suveranitate lucru care trebuie facut pentru a deveni membru al UE. Insa, asa cum facem cu Ucraina, vom putea negocia un acord de comert liber si cu Rusia. Acesta ar fi un pas important inainte si ar putea insemna mai multa securitate, mai ales pentru vecinii vestici ai Rusiei - Polonia, tarile baltice si asa mai departe.

Europa Libera: Intorcandu-ne la conflictul transnistrean, tot dl Kosachev spunea ca acum 5 ani Rusia a pus pe masa o solutie care, spune el, nu ar fi fost acceptata de „Europa unita”…

Elmar Brok: Daca ar fi fost o solutie reala care ar fi fost agreata de toate partile implicate, ar fi fost aplicata cu usurinta. Germania nu poate rezolva de una singura aceasta problema cu Rusia. Germania doar poate comunica, poate face propuneri, dar nu putem negocia pentru altii.

Europa Libera: As mai avea o intrebare despre un subiect asemanator: Kosovo. As vrea sa stiu parerea Dvs. cu privire la exemplul Kosovo. Am auzit membri ai Parlamentului European spunand ca odata cu decizia Tribunalului de la Haga si alte tari vor recunoaste independenta Kosovo. Este acesta un bun exemplu pentru tari care au probleme cu regiuni secesioniste sau unde anumite regiuni doresc autonomie pe criterii entice? Este cazul Romaniei, Slovaciei, Spaniei...

Elmar Brok: Aceste tari trebuie sa ia decizii care sa fie in interesul lor national. Dupa cum am vazut, decizia Curtii Internationale de Justitie a fost una divizata. Avem de-a face cu o chestiune sensibila care a impartit o tara in doua. Dar in cele din urma Curtea a spus ca aceasta declaratie de independenta s-a facut in acord cu legislatia internationala. Ce trebuie facut mai departe nu este doar sa consolidam statul Kosovo ci sa si avem in vedere drepturile minoritatii sarbe. Aceasta este o chestiune foarte dureroasa pentru Serbia si daca nu vom lua asta in consideratie ar putea avea urmari pe termen lung.

Europa Libera: Pe de alta parte, dle Brok, ce fel de stat este acela care este total dependent de comunitatea internationala? Cata valoare are aceasta independenta la acest moment?

Elmar Brok: Ar trebui sa ne uitam si la alte state. Bosnia Herzegovina nu a fost nici ea capabila sa se administreze singura. Si mai sunt exemple si in alte parti ale lumii. Ce putem face este sa ajutam Kosovo pentru a ajunge sa isi ia destinul in propriile maini; pe de alta parte si politicienii de acolo trebuie sa inteleaga ca populatia de etnie sarba are anumite drepturi si ca trebuie sa primeasca asigurari ca aceste drepturi vor fi pastrate si respectate.
XS
SM
MD
LG