Linkuri accesibilitate

„Găgăuzia va participa, cetăţenii Găgăuziei vor participa la referendum”


Mihail Formuzal
Mihail Formuzal

Bașcanul Mihail Formuzal: Apelul la boicot al Adunării Populare de la Comrat a fost adoptat de numai 13 deputaţi, în majoritate comunişti, iar şedinţă s-a ţinut în lipsă de cvorum.

Başcanul Găgăuziei Mihail Formuzal a dat asigurări la Chişinău în cadrul unei conferințe de presă că locuitorii autonomiei vor veni să voteze la referendumul din 5 septembrie şi a anunţat că el va vota în favoarea modificării constituţiei, astfel încât preşedintele Moldovei să fie ales de cetăţeni, prin vot direct şi nu de către parlamentari. Domnul Furmuzal a mai spus şi că anunţul şi apelul Adunării Populare referitor la boicotarea referendumului, de saptamina trecută ar fi ilegal.

Mihail Formuzal şi-a început conferinţa de presă cu elogii subtile la adresa guvernării. El a invocat statistici ce arată că în numai jumătate de an, cheltuielile finanţate de la bugetul de stat pentru protecţia socială în autonomia găgăuză au crescut de 2 ori şi jumătate, faţă de întregul an 2009. Başkanul a accentuat că pe vremea guvernării comuniste, atonomia găgăuză nu s-a bucurat niciodată de un asemenea sprijin, exprimând totodată speranţa că această dinamica pozitivă se va menţine.

Prezentarea acestor succese remarcabile, cum le-a numit başkanul, a fost pretextul formal al conferinţei sale de presă, pentru că ajuns la seria de întrebări şi răspunsuri, Mihail Formuzal a adus singur vorba despre referendum şi chiar i-a rugat pe jurnalişti să fie întrebat dacă locuitorii autonomiei vor participa la referendum.

Mihail Formuzal: „Găgăuzia va participa, cetăţenii Găgăuziei vor participa. Ei sunt cetăţeni care respectă legea şi vor participa la referendum. Nu pot să vorbesc în numele tuturor locuitorilor Găgăuziei, dar părerea mea este acest boicot organizat de Partidul Comuniştilor este contraproductiv şi-i va face un foarte mare deserviciu. Este o greşeală mare şi fatală pentru ei”.

Mihail Formuzal crede că nu doar PCRM, ci şi toate partidele politice care cer acum alegătorilor să boicoteze referendumul, vor fi taxate dur de aceaşi alegători la următoarele alegeri parlamentare şi prezidenţiale, pentru că marea majoritate a cetăţenilor, inclusiv în Găgăuzia, şi-ar dori de fapt să poată să aleagă preşedintele prin vot direct.

„Acele partide care pledează pentru dreptul cetăţenilor de a-şi alege preşedintele prin vot direct, acestea, pe valul victoriei pe care o vor obţine în referendum, iar eu nu mă îndoiesc de asta, vor fi avantajate. Partidele care vor boicota referendumul – vor avea de pierdut”, a spus Mihail Formuzal, adăugând că personal va merge la referendum şi că va vota pentru alegerea şefului statului de către cetăţeni.

Un alt argument adus de Formuzal în sprijinul plebiscitului a fost că în autonomia găgăuză nu au fost organizate niciodată referendumuri. A sta la sfat cu poporul este un element al democraţiei, a spus başkanul, iar a boicota referendumul ar însemna, în opinia sa, să boicotezi democraţia.

Răspunzând unei întrebări, Mihail Formuzal a spus că apelul prin care Adunarea Populară de la Comrat a îndemnat găgăuzii să nu participe la referendum este ilegal şi nereprezentativ. Potrivit lui, declaraţia a fost adoptată de numai 13 deputaţi, în majoritate comunişti, iar şedinţă s-a ţinut în lipsă de cvorum. Totodată, başkanul s-a arătat indignat de faptul că anumite partide de la Chişinău încearcă să manipuleze etnicii găgăuzi, în rândul cărora, din păcate, sunt încă destul de puternice anumite spaime de genul iluzoriului pericol al unirii cu România.
Previous Next

XS
SM
MD
LG