Autoritatile franceze si-au intensificat activitatile impotriva romilor si nomazilor care stau in tabere neautorizate pe teritoriul francez. Masurile politiei vin dupa deciza in acest sens a guvernului francez, decizie sustinuta de presedintele Nicolas Sarkzy. 15 de mii de romi din Franta vin din Romania si Bulgaria, tari intrate in 2007 in Uniunea Europeana. Bucurestiul si organizatii internationale pentru apararea drepturilor omului au reactionat criticind masurile dure impuse de Paris.
Masurile sunt luate ca urmare a deciziei de ieri a cabinetului Francois Fillon de a declansa “un razboi criminalitatii”. Ministrul francez de interne a declarat ca in Franta exista aproximativ 300 de tabere ilegale ale nomazilor si a anuntat ca ele vor fi distruse in urmatoarele 3 luni. “Inspectorii fiscali vor investiga fiecare familie care locuieste in aceste tabele ilegale, pentru ca de multe ori, compatriotii nostri sunt surprinsi sa vada masini foarte scumpe care muta aceste caravane dintr-un loc in altul”. In opinia autoritatilor de la Paris, majoritatea locuitorilor acestor tabere ilegale sunt implicati in trafic, prostitutie, cersetorie si criminalitate.
Din cei aproape 400 de mii de nomazi din Franta, 15 mii de romi sunt din Romania si Bulgaria, iar Parisul a cerut masuri ferme din partea Sofiei si Bucurestiului si a propus colaborarea politiilor din cele doua tari cu Franta pentru anihilarea retelelor de trafic.
Organizatii pentru apararea drepturilor omului au reactionat rapid declarind masurile adoptate drept discriminatorii impotriva romilor si minoritatilor nomade. “Daca Nicolas Sarkozy isi repeta declaratia de razboi, Asociatia Colectiva a Tiganilor va aduce cazul in fata instantei pentru incitare la ura rasiala, se spune in declaratia asociatiei, citata de France Presse.
La Bucuresti, masurile anuntate de cabinetul de la Paris aseara sunt privite cu ingrijorare, cu atit mai mult cu cit ministrul francez pentru afaceri europene Pierre Lellouche a spus ca Franta se va opune ca Bulgaria si Romania sa intre in zona Schengen, asa cum era prevazut pentru anul viitor, daca problema romilor nu va fi rezolvata. Premierul de la Bucuresti, Emil Boc a declarat ca problema romilor nu este numai a Romaniei si Bulgariei, ci a intregii Europe si ca solutia trebuie gasita impreuna, fara a discrimina insa o minoritate etnica si fara a face generalizari.
Presa franceza a scris nenumarate reportaje despre conditiile de viata insalubre din aceste tabere ilegale si despre traficul cu minori si abuzurile raspindite printre romi, dar a scris si despre succesele obtinute in unele localitati din Franta, unde autoritatile locale au facut eforturi pentru insertia sociala a romilor.
Unul din cazuri , citat de agentia France Presse ii aceasta dimineata, este al primarului din Aubervilliers, de la periferia Parisului. Aici locuiesc 12 familii de romi din Romania, in locuinte temporare de plastic confectionate special cu fonduri publice. Locuitorii lor, daca accepta regulile de conduita comunitare, pot obtine locuinte sociale “normale”. Conditia pentru a fi cazat in astfel de locuinte provizorii este ca parintii sa nu fure si copiii sa mearga la scoala. “Suntem fericiti aici si cred ca am avut noroc, spun Domnica si Mircea Mieriutu, citati de France Presse, avem apa, tot ce ne trebuie si copiii pot merge la scoala.”