Linkuri accesibilitate

Poliția: provocarea reformei, profilaxia corupției, perseverența depolitizării


Victor Cătan
Victor Cătan

Ministrul de Interne Victor Cătan: „Procesul de reforme este unul de lungă durată, dar facem tot posibilul ca cetăţeanul să resimtă această atitudine de a asigura drepturile și libertățile fundamentale ale omului”.


Europa Liberă: Aşa după cum v-am anunţat, invitatul ediţiei de astăzi este Victor Cătan, ministru al Afacerilor Interne. Domnule general, buna dimineaţa.

Victor Cătan: „Buna dimineaţa.”

Europa Liberă: Aţi venit în fruntea instituţiei pentru a face ordine, pentru a asigura respectarea legii de către populaţie, pentru a mobiliza toate forţele şi mijloacele poliţieneşti pentru protecţia drepturilor şi libertăţilor omului. Astăzi puteţi spune că poliţia este o instituţie de încredere?

Victor Cătan: „Cu siguranţă. Am venit, într-adevăr, cum aţi menţionat, să asigur ordinea de drept în societate. Dar totodată şi să fac ordine în prim plan pe intern. Adică să asigur legalitatea în activitatea poliţiei, să asigur depolitizarea, demilitarizarea, descentralizarea procesului decizional, optimizarea managementului de resurse umane, divizării funcţiilor poliţiei de stat, de cele locale, identificarea unui mecanism eficient de conlucrare a poliţiei, de conlucrare între organele poliţiei şi administrarea publică locală, consolidarea parteneriatului cu societatea civilă, precum şi asigurarea unui serviciu poliţienesc transparent, accesibil şi responsabil pe întreg teritoriul ţării. Astfel, acestea sunt principiile de bază, în baza cărora noi am elaborat un nou concept de reformare a Ministerului de Interne, care ne dă posibilitatea să spunem acest lucru, că aprecierea activităţii noastre va fi dată de către cetăţean.”

Europa Liberă: Domnule Cătan, eu propun să ascultăm vocea poporului. Să vedem, câtă încredere au în poliţie oamenii întâlniţi ocazional în stradă.

- „Mie imi vine greu să răspund la întrebarea asta, fiindcă eu singur am lucrat 20 de ani. La moment, când lucram noi, în timpul cela, oamenii aveau încredere. Acum cred că 50 la 50. Când o persoană primea o citaţie, el o săptămână tremura – cu ce ocazie îl cheamă poliţia. Dar acum el primeşte citaţia, el o aruncă: a, mare nevoie, nu mă mai duc. Asta datorită aceea că în primul rând aşa se respectă ei singuri pe dânşii.”

- „Tot timpul îs cu amăjeli. Chiar feciorul meu, l-au luat pentru că bea o bere. Am avut probleme, mai în scurt cu dânşii. Cereau bani. Şi când îi vezi aşa, cucoşi cum îs ei.”

- „Poliţia? Sunt băieţi cu culţi, sunt băieţi cu carte, sunt băieţi educaţi, adică poliţişti. Dar sunt care nici nu ştiu a discuta, nici a se adresa, nici drepturile lor, nici drepturile noastre.”

- „Eu îl întreb - cât să-ţi dau? Da el îmi răspunde: cât te lasă inima.”

- „Dacă ei singuri se împart cu banii, ei numai după bani umblă.”

- „Ei toţi iau, de fapt, mită, şi ce..”

- „În poliţie? Ei aşa, ştii. Sunt oameni diferiţi. Sunt şi mai cinstiţi, sunt şi mai, cum se spune, din cei cu mâna mai fierbine oleacă. Da încredere nu-i.”

- „Poliţia? Nu. Pentru că nu au grad de inteligenţă, nu justifică niciodată acţiunile lor, lucrează la indicaţia cuiva.”

- „Nu am încredere. Nu am avut niciodată nevoie de poliţişti, dar mă tem mai tare de dânşii.”

- „Mnogo slucaev, cagda liudeam nujna pomoşci, oni zaderjivaiutsea, scajem tac
.”

- „Nu sunt obiectivi, nu sunt cinstiţi şi sunt şi corupţi.”

*

Europa Liberă: Au fost opiniile oamenilor întâlniţi ocazional pe străzile Chişinăului. Domnule ministru, dacă foştii angajaţi nu au încredere deplină în poliţie, înseamnă că totuşi e ceva grav.

Victor Cătan: „Aşa poliţie am preluat după guvernarea comunistă de opt ani, când şi statul era numit un stat poliţienesc. Dar situaţia, după cum v-am spus, se schimbă. Se schimbă spre bine. Noi nu numai că am elaborat acte normative, care ne-ar da posibilitatea să spunem de principiile care au stat la baza noului concept de reformare a Ministerului de Interne. Se schimbă şi mentalitatea poliţistului. Dar cu părere de rău situaţia este aceea care au relatat-o cetăţenii. Şi noi în această direcţie lucrăm, pentru a asigura, într-adevăr, ca poliţia să fie incoruptă, ca poliţia să aibă grijă de cetăţean. Şi iată, în prim plan ce am făcut: în prin plan facem ca toate semnalele, toate informaţiile cetăţenilor cu privire la infracţiuni să fie înregistrate.

Anul trecut, după cum am menţionat nu o dată, am găsit numai pe parcursul unui trimestru circa o mie de crime tăinuite de la evidenţă. Adică, cetăţenii se adresau în poliţie şi s-a întâmplat ceea ce spun cetăţenii. Actualmente nici o crimă nu poate fi ascunsă, fiindcă imediat reacţionăm. Sunt sisteme respective. Conlucrăm foarte activ, după cum am spus, cu autorităţile publice locale, am încheiat un parteneriat cu dânşii, pentru asigurarea de comun acord a ordinii publice, în combaterea criminalităţii. Fiindcă aceştia sunt reprezentanţii poporului, prin care noi dorim să pătrundem până la fiecare cetăţean. Sectoriştii sunt obligaţi să-şi dea darea de seamă, măcar cel puţin o dată în trimestru faţă de cetăţean, să asculte doleanţele respective. Bineînţeles, de a schimba mentalitatea poliţistului este nu atât de uşor, dar lucrurile se schimbă spre bine.”

Europa Liberă: Domnule Cătan, dar această imagine şifonată, pe care o are poliţia are la bază şi un salariu mic? Pentru că, din câte cunosc, ei ridică un salariu de două, de trei mii de lei pe lună.

Victor Cătan: „Da, cu părere de rău aceasta este situaţia economico-financiară în ţară şi noi suntem parte componentă a societăţii. Acestea sunt salariile medii, de care noi ne folosim. E clar lucru că ar fi fost mai bine ca un poliţist să primească, de pildă, ca un georgian. De exemplu poliţia rutieră, sau poliţia la dânşii de ordine publică primeşte de la 600-800 de euro.”

Europa Liberă: De dolari.

Victor Cătan: „De euro, de euro.”

Europa Liberă: Chiar dacă poliţiştii moldoveni au salariu mai mic, aceasta nu este un motiv, pentru care poliţiştii trebuie să sfideze normele etice, profesionale. Mai mult – nepedepsirea pentru anumite nereguli este o provocare pentru alţii, de a nu respecta prevederile codului etic.

Victor Cătan: „Valentina, m-ai provocat, adică mi-ai spus că aceasta nu este o motivaţie ca cineva să ia mită. Şi sunt absolut de acord şi acesta o spun zilnic pentru fiecare conducător, pe care îl avem în aparatul central şi fiecare poliţist. Noi, cu părere de rău, cu regret, în flagrant, datorită cererilor cetăţenilor, prindem în flagrant poliţişti, care sunt corupţi, care iau mită de la cetăţeni. Cu regret. Dar lucrul acesta îl facem cu toată perseverenţa. În rest, noi suntem transparenţi şi spunem în fiecare săptămână, în care facem aceste lucruri. Nu demult Direcţia investigare şi securitate internă a Ministerului de Interne, împreună cu Centrul de combatere a crimelor economice şi corupţiei în Şoldăneşti au reţinut chiar un vicecomisar, cu doi colaboratori ai poliţiei criminale. Ieri iar din nou a fost reţinut un colaborator de poliţie, împreună cu Centrul. Adică lucrăm zilnic pentru a contracara corupţia şi totodată a face şi procesul educaţional. Cu părere de rău, aşa este, cum spun cetăţenii.”

Europa Liberă: Domnule Cătan, având în vedere că trebuie să fiţi cât mai prezenţi în stradă, subalternii Dumneavoastră, cât mai aproape de cetăţean, pentru că strada este cea care îţi dă notă, până la urmă. Mă gândesc şi la scandalul dintre poliţie şi comercianţii de pe marginea străzilor, care s-a soldat cu incidente grave în aceste zile. Îmi spunea un ascultător al Europei Libere că poliţistul, care a agresat copilul, poliţistului ar trebui să i se întocmească un dosar, astfel ca să i se taie pofta de a agresa oamenii şi copiii în felul ăsta.

Victor Cătan: „Sunt absolut de acord că poliţia nu trebuie să se implice în chestiunile astea. Sunt activităţi care trebuie să le facă autorităţile publice locale, să nu implice poliţia în toate chestiunile, neregulile. Pentru comercianţi trebuie de creat condiţii, trebuie de arătat, trebuie de educat, de dus la pieţe. Şi să nu implice autorităţile publice locale poliţia în toate neregulile, care se săvârşesc datorită neîntreprinderii unor măsuri concrete pentru crearea condiţiilor pentru cetăţeni. Eu sunt de acord, că poliţistul nu trebuie să se implice în lucrurile astea.”

Europa Liberă: Există un principiu stipulat în Constituţie – nimeni nu este mai presus decât legea.

Victor Cătan: „Este corect. Dar pentru cetăţean trebuie să fie create condiţii normale, ca el să comercializeze, ca el să se mişte, ş.a.m.d, şi atunci când nu sunt create condiţiile respective, vedem ce se face, debandada din Chişinău – staţionează automobilele pe trotuare, pe gazoane verzi, oriunde, fiindcă nu au unde. Trebuie de creat condiţii. Maxi-taxi se opresc la fiecare răscruce, se fac ambuteiaje. Trebuie de creat condiţii, de lichidat factorii, care condiţionează apariţia unor încălcări.”

Europa Liberă: Când ziceţi trebuie de luat, trebuie să le luaţi chiar Dumneavoastră.

Victor Cătan: „Păi, noi luăm măsurile administrative, dar pe căi administrative foarte puţin se face. Vasăzică, nu se poate cu bâta, noi suntem contra implicării forţei, violenţei faţă de cetăţeni, chiar şi faţă de cei care încalcă legea. Noi trebuie să-i educăm, să facem toate profilaxiile pentru a nu se admite acestea. Mai bine să faci totul pentru a preîntâmpina, decât pe urmă să descoperi o infracţiune.”

Europa Liberă: Aşa e. Domnule ministru, în trecut s-au atestat cazuri de implicare a angajaţilor Ministerului de Interne în campania electorală. Cazuri, care nu-i bucurau chiar pe mulţi dintre poliţişti, cu care am discutat. Unii mi-au spus că atunci când trebuia să recunoască din ce instituţie fac parte, o spuneau cu jumătate de voce, pentru că, la fel ca şi superiorii lor, erau în aşteptarea unor schimbări. Sperând ca prietenii, rudele sau chiar trecătorii de pe stradă vor înceta să-i privească ca pe nişte slujitori ai intereselor de partid. Acum cum va fi? Suntem în ajun de referendum, în ajun de alegeri.

Victor Cătan: „Eu am prea multe dovezi să demonstrez, ceea ce Dumneavoastră aţi spus. Am un sac întreg de documente, prin care să justific că poliţia într-adevăr a fost excesiv politizată şi folosită ca instrument electoral.”

Europa Liberă: Acei poliţişti activează şi astăzi în minister.

Victor Cătan: „Majoritatea absolută, eu nu o dată am spus – 70 de procente din aparatul central, din conducători au fost schimbaţi. Circa 70 de procente, aproape, de acum am ajuns şi la comisarii de poliţie, care nu au făcut faţă profesiei şi au fost implicaţi în chestiuni de felul ăsta. Actualmente noi am elaborat un program special, privind petrecerea referendumului, implicarea noastră în asigurarea ordinii publice şi combaterea criminalităţii, asigurarea condiţiilor egale pentru toţi concurenţii electorali. Ca noi să ne supunem legii, să facem tot posibilul ca şi concurenţii electorali, dar şi fiecare cetăţean, să fie liberi în procesul electoral.”

Europa Liberă: În concluzie, având în vedere cum este privită Moldova din punct de vedere al infracţionalităţii, consideraţi preluarea şefiei la Ministerul de Interne drept o provocare?

Victor Cătan: „Eu consider că se face tot posibilul şi suntem recunoscuţi de toate organismele internaţionale, care sunt prezente în Republica Moldova, că Ministerul de Interne merge ferm pe calea reformelor, în asigurarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, în apropierea către cetăţean. Bineînţeles, acest proces este unul de lungă durată, dar facem tot posibilul ca cetăţeanul să resimtă această atitudine, aceste activităţi ale Ministerului de Interne şi a întreg efectivului. Vom face tot posibilul, ca cetăţeanul să se simtă în siguranţă.”

Europa Liberă: Domnule ministru, chiar ultima întrebare: ce părere aveţi despre aceste împuşcături, care se produc în plină stradă în anumite localităţi. S-a întâmplat şi la Ialoveni. Avem aceşti trei tineri, care au intrat în curtea unei familii, unde au scos puştile de vânătoare şi au început să tragă. Ce fac poliţiştii cu aceşti potenţiali infractori, care deţin arme?

Victor Cătan: „Păi, noi am elaborat de acum un nou proiect de port armă, cu privire la legalitatea deţinerii armamentului. Îl vom prezenta în Guvern pentru a fi aprobat şi transmis în Parlament pentru a fi adoptat acest proiect, care presupune crearea unui mecanism foarte durabil, ca să nu se admită ca oricine să poartă armă şi reducerea numărului de arme şi alte chestiuni legate de siguranţa cetăţeanului.”

Europa Liberă: Domnule general, vă mulţumim foarte mult.
Previous Next

XS
SM
MD
LG