Linkuri accesibilitate

Tribunalul Constituțional atestă legimitatea reducerii pensiilor foștilor activişti de partid şi ofiţeri Stasi


Nomenclatura est-germană în 1989
Nomenclatura est-germană în 1989

De decizia curții federale de la Karlsruhe sunt afectați circa 12 000 de nomenclaturişti est-germani.

Reducerea pensiilor pentru activiştii de partid şi de stat cît şi pentru foştii ofiţeri ai poliţiei politice est-germane, Stasi, nu constituie o încălcare a Constituţiei. Această decizie a fost pronunţată de către Tribunalul Constituţional Federal din Karlsruhe, în urma unei plîngeri înaintate de Hans Reichel. Acesta a fost între anii 1970 şi 1983 ministru al mediului din fosta Republica Democrată Germană (DDR). În anul 2005 Reichel a primit o pensie lunară de 1179 de euro. În urma unei decizii a justiţiei germane, însă, înalţii demnitarii comunişti est-germani urmau să primească o pensie mai mică. Asta în urma recalculării pensiei, în conformitate cu decizia amintită. Dacă deciza nu s-ar fi aplicat ministrul ar fi primit lunar 1809 de euro. Cel de-al doilea demnitar est-german care a înaintat Tribunalului Constituţional o plîngere a fost Hans Lessing, care între 1970 şi 1983 fusese ministru adjunct al construcţiilor, iar apoi director al sălii concertelor din Berlin (Berliner Konzerthaus). În cazul lui Lessing, diferenţa între pensia iniţială şi cea redusă era de 200 de euro.

Legea reducerii pensiilor pentru activişti şi ofiţeri Stasi a fost adoptată în anul 2005. Afectaţi erau circa 12.000 de persoane, foşti miniştri, membri ai biroului politic, primii secretari judeţeni şi adjuncţii lor, ofiţeri activi şi acoperiţi ai poliţiei politice est-germane.

Înainte de 2005 au mai existat 2 demersuri în vederea reducerii pensiilor pentru persoane considerate demnitari importanţi ai fostului regim. Încercările acestea, din anul 1999 şi 2004, însă au fost anulate de către Tribunalul Constituţional. Judecătorii au susţinut atunci că legislativul nu a reuşit să motiveze limpede măsura luată. Abia cea de-a 3-a încercare a reuşit. În anul 2005 existaseră anumite rezerve din partea Tribunalului din Berlin şi din landul federal estic Turingia, care judecă problemele din domeniul social. Acestea s-au adresat atunci Tribunalului Constituţional care urma să examineze starea de fapt creată în urma adoptării legii.

Verdictul pronunţat acum de către Tribunalul Constituţional este foarte limpede. Deşi dreptul la pensie este garantat, pensiile mari pentru o anumită categorie de cetăţeni din fosta RDG nu pot fi acceptate. Asta din pricina faptului că este vorba despre o formă a „autoprivilegierii” a unei anumite categorii de persoane din Germania comunistă. Pensiile pentru aceste persoane, au susţinut judecătorii, nu reflectă realitatea muncii depuse, ci onorează, de fapt, „fidelitatea faţă de regim” şi „plierea politică”. În consecinţă nu poate fi vorba despre o discriminare a unei anumite categorii, ci o formă de normalizare juridică a unei stări incompatibile cu nedreptatea sistemului apus.
XS
SM
MD
LG