Linkuri accesibilitate

Cazul Ernest Vardanean: sentimentul amar că Moscova și Chișinăul nu întreprind nimic


Ernest Vardanean
Ernest Vardanean

Irina Vardanean este foarte îngrijorată de faptul că soţul ei ar putea să nu mai reziste psihic, dacă arestul va fi prelungit la ședința de judecată din 7 august.

Tamara Shagoyan, mama jurnalistului deţinut la Tiraspol Ernest Vardanean, a adresat miercuri o nouă scrisoare mai multor organizaţii internaţionale şi pentru apărarea drepturilor omului exprimându-și îngrijorarea în legărură cu starea sănătăţii fiului său. Ea spune că lui Ernest Vardanean nu i se acordă îngrijirea medicală necesară şi că cele 4 luni de detenţie la securitatea transnistreană l-au adus într-o stare psihică critică. Corespondentul nostru Radu Benea a reuşit să stea de vorbă cu soţia jurnalistului Ernest Vardanean.

Irina Vardanean spune că de o săptămână, de când ultima dată şi-a văzut soţul, nu mai are nici o veste de la el, iar autorităţile refuză să-i spună care este starea sănătăţii lui.

Irina Vardanean: „Ultima oară când ne-am văzut, se simţea foarte rău. Avea febră 38 şi tuse puternică. În plus, avea o tăietură foarte ciudată pe gât, ca de la cuţit. M-am speriat foarte mult, el însă mi-a zis că s-a tăiat în timp ce se bărbierea. Sunt foarte îngrijorată, pentru că în închisorile noastre trebuie să te aştepţi la orice. A fost se pare examinat doar formal de medic şi de atunci nu mai ştim nimic”.

Irina a adăugat că încercările de a afla ulterior cum se simte soţul ei au trezit o iritare puternică a autorităţilor, care au ameninţat-o că-i vor interzice să-şi mai vadă soţul. Irina mai zice că este foarte îngrijorată şi în legătură cu starea psihică a lui Ernest, pentru că ultima dată era cu moralul la pământ, spunându-i că nu mai rezistă să-şi vadă familia şi copiii, în condiţiile în care se află.

Potrivit Irinei, timp de două luni Ernest Vardanean a fost deţinut singur în celulă, după care a fost transferat într-o cameră cu alţi 6 deţinuţi. Jurnalistul ar fi tot mai decepţionat de faptul că nici Moldova, nici Rusia nu este în stare să-l ajute.

Irina Vardanean: „Avocatul nostru este în concediu. Dar cel mai mult îl nelinişteşte pe Ernest faptul că ancheta a fost blocată. El spune că de o lună şi jumătate nu mai este interogat şi i se tot promite că în curând va fi ultimul interogatoriu, însă ei demonstrativ tergiversează totul. Deci, ancheta ar fi putut demult să fie finalizată, însă nu se ştie din ce cauză ei trag de timp”.

Irina Vardanean spune că aşteaptă cu nerăbdare şedinţa de judecată din 7 august, când ar trebui să se decidă în privinţa unei noi prelungiri sau a suspendării mandatului de arest. Ea se arată însă foarte îngrijorată de faptul că soţul ei ar putea să nu mai reziste psihic, dacă arestul va fi prelungit.

Irina mai zice că şi-a legat mari speranţe de recenta vizită la Chişinău şi Tiraspol a viceministrului rus al afacerilor externe Grigori Karasin, dar a constatat cu amărăciune că nici un comunicat oficial şi nici o ştire n-a menţionat că la întâlnirile pe care le-a avut ar fi fost pomenit cazul soţului ei, în apărarea căruia s-au ridicat mai multe guverne occidentale, instituţii europene şi organizaţii pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţii presei.

Irina Vardanean: „Nici nu ştiu ce să mai cred. Am avut foarte mari speranţe în legătură cu această vizită şi am sperat foarte mult că Rusia va face măcar un comentariu, va spune măcar ceva referitor la cazul său după 4 luni. Ernest este foarte îngrijorat şi la ultima întâlnire chiar m-a rugat să-i întreb, în numele său, pe reprezentanţii Rusiei şi îndeosebi ai Moldovei de ce totuşi nu se întreprinde nimic?”.

Irina spune că Ernest pledează în continuare nevinovat şi că mărturia sa cum că ar fi spionat în favoarea Moldovei a fost făcută sub presiune.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG