Linkuri accesibilitate

Situație tensionată la Osh - Roza Otunbaeva încearcă să potolească spiritele


Acțiune de protest la sediul OSCE din Osh

Președinta kirghiză încearcă să convingă locuitorii orașului de oportunitatea unei misiuni OSCE alcătuită din polițiști neînarmați dislocați din mai multe țări

Situatia din orasul Osh, din sudul Kirghistanului, este in continuare tensionata. Presedinta de la Biskek Roza Otunbaeva cauta sa domoleasca tensiunile si, intr-o vizita la Osh, incerca sa slabeasca influenta primarului localitatii pe care il considera vinovat de recentele violente internetice soldate cu cel putin 300 de morti.

Primarul din Osh, Melis Mirzakmatov este un om puternic. A fost numit in functie de fostul presedinte Kurmanbek Bakiev si este convins ca nimeni, in afara de oamenii din localitate, nu l-ar putea schimba din functie. Inainte de sosirea la Osh a presedintei Roza Otunbaeva, primarul a declarat mai multor agentii de presa ca nu are nici cea mai mica intentie sa isi paraseasca postul si ca numai localnicii ar putea cere demiterea sa.

Noile autoritati de la Biskek nu si-au ascuns intentia de a-l schimba din functie, considerindu-l principalul vinovat de violentele recente interetnice din localitate, intre majoritatea Kirghiza si minoritatea uzbeca.

Intr-un interviu cu colegii nostri de la serviciul Kirghiz, Melis Mirzakmatov a declarat ca acuzatiile impotriva sa sunt lipsite de temei si ca numai Dumnezeu il va putea judeca pentru actiunile sale.

Recent, citeva mii de oameni au protestat fata de intentia autoritatilor de a desfasura la Osh o misiune internationala de politie, sub egida OSCE.

Adjunctul primarului Mirzakmatov a declarat Europei Libere ca in ziua in care au inceput tulburarile, in aprilie, primarul a organizat o adunare populara traditionala, “Kuriltai”, in care oamenii infricosati de evenimentele in desfasurare au cerut mentinerea sa in functie.

Este greu de spus daca vizita presedintei la Osh va reusi sa potoleasca spiritele si sa convinga locuitorii sa–i accepte pe cei 52 de politisti internationali care, neinarmati, ar urma sa asigure sub egida OSCE siguranta acestei regiuni.

Intr-o audiere in fata Comisiei Helsinki a Congresului american, adjunctul secretarului de stat Robert Blake a declarat ca in sudul Kirghistanului exista pericolul ca militanti islamici afgani sa caute sa profite de instabilitatea din regiune si sa intre in Kirghistan prin foarte permisiva granita cu Tadjikistanul. Si alte surse diplomatice occidentale impartasesc temerile exprimate de inaltul diplomat american .
XS
SM
MD
LG