Linkuri accesibilitate

Referendumul: moldovenii din diasporă se plîng de lipsa de informații organizatorice


Ambasada Moldovei de la Roma
Ambasada Moldovei de la Roma

Serafim Florea, preşedintele Asociaţiei „Comunitatea Unită a Moldovei” din Marea Britanie: „Despre înregistrarea on-line nu ştiu nici eu, deci nu cred că ştie nici majoritatea cetăţenilor care se află în Marea Britanie”.


Pentru referendumul din 5 septembrie, în Italia, unde este cea mai numeroasă comunitate de moldoveni din Europa, vor fi deschise 20 de secţii de votare, adică un sfert din numărul total de secţii puse la dispoziţie cetăţenilor moldoveni plecaţi peste hotare. De aceea l-am întrebat pe preşedintele Asociaţiei socio-culturale „Dacia” de la Roma, Vitalie Ciobanu dacă oamenii au dat curs invitaţiei Comisiei Electorale Centrale de a se înregistra on-line pentru referendum:

Vitalie Ciobanu: „E o perioadă cam rea şi pentru referendum aici, mă refer peste hotare, pentru că perioada 5 septembrie este perioada când se întorc numai de acasă cei cu reşedinţa peste hotare şi acum la începutul lunii, pleacă în concediu foarte mulţi”.

Europa Liberă: Să înţeleg că această înregistrare ar fi ultimul lucru la care se gândesc ei?

Vitalie Ciobanu: „Sunt sigur”

Cei care vor să se înregistreze din timp în listele pentru referendum o pot face doar accesând site-ul votează.md. Vitalie Ciobanu însă atrage atenţia că nu mulţi moldoveni plecaţi la muncă peste hotare au acces liber la internet.

Vitalie Ciobanu: „Cei care lucrează în casă, doamnele de obicei pot fi găsite la fix. Bărbaţii în construcţii, iarăşi... nu pot să dau o estimare cam câţi au acces la internet în procente. Noi, pentru evenimentele culturale pe care le organizăm, am înţeles că cel mai bun efect de publicizare – facem mesaje care ulterior vin redistribuite de cei care le-au recepţionat”.

Şi în Marea Britanie, unde vor fi deschise 4 secţii de votare, puţini sunt cei care cunosc că se pot înregistra în listele de alegători. Serafim Florea, preşedintele Asociaţiei „Comunitatea Unită a Moldovei” din Marea Britanie: „Despre înregistrarea on-line nu ştiu nici eu, deci nu cred că ştiu nici majoritatea cetăţenilor care se află în Marea Britanie. Referendumul se ştie că va fi pe 5 septembrie şi că se va vota în incinta Ambasadei. Doar acum aud că este posibil să te înregistrezi on-line undeva pentru a participa la aceste alegeri”.

Serafim Florea sugerează că diaspora moldovenească ar aştepta pentru referendumul din septembrie mai multă organizare din partea autorităţilor: „Oamenii rămân frustraţi atunci când nimic nu se schimbă în ceea ce priveşte ajutarea lor ca să participe la alegeri atât din punct de vedere al secţiilor de votare, cât şi din punct de vedere al regulamentului. Cu ce documente să participe la vot? Doar în baza paşaportului sau este acceptat şi buletinul? Duc lipsă de informaţie şi organizare, da. Asta este exact problema pe care o au ai noştri”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG