Linkuri accesibilitate

31.07 - București: Guvernul confruntat cu creșterea inflației și a deficitului


Traian Decebal Remeș
Traian Decebal Remeș

Guvernul nu va reuşi să respecte principalii parametrii economici stabiliţi prin acordul stand-by cu Fondul Monetar Internaţional.


31 iulie 2000

Actualitatea. (Moderator: Cristian Teodorescu; corespondent: Sabina Fati).

Guvernul confruntat cu creșterea inflației și a deficitului
.

„Guvernul nu va reuşi să respecte principalii parametrii economici stabiliţi prin acordul stand-by cu Fondul Monetar Internaţional. Ministrul de finanţe crede însă că FMI va accepta un deficit şi o rată a inflaţiei mai mari decât prognozate”.

Decebal Traian Remeş crede că deficitul s-a putea majora la 4 %. Iar inflaţia ar putea depăşi 27 %.
Economistul Eugen Ovidiu Chirovic explică astfel creşterea inflaţiei si a deficitului peste „cotele” prevăzute:

„În primul rând este vorba de volum imens al arieratelor, al datoriilor între firme... Un alt motiv ar fi nerestructurarea regiilor autonome, a utilităţilor publice... care şi-au mărit discreţionar tarifele..., ceea ce a determinat creşterea preţurilor, deci a inflaţie. Un alt motiv ar putea fi politica salarială destul de relaxată... şi mă refer în primul rând la plăţile compesatorii, destinate celor concediaţi”.

Se adaugă deprecierea leului, care măreşte, de asemenea, inflaţia, România fiind dependentă de importuri mai ales de energie.

Cu toate acestea, este de aşteptat ca FMI să accepte aceste devieri de la ţintele stabilite şi să elibereze o nouă tranşă din acordul stand-by.
XS
SM
MD
LG