Linkuri accesibilitate

Vrem piaţă în Rusia? Trebuie să ne conformăm la anumite rigori politice.


Fostul ministru de externe Nicolae Cernomaz: „Când se vor limpezi perspectivele politice, atunci va fi clar cum vom intra noi în această piaţă.”


Nicolae Cernomaz
: „Noi am pierdut o piaţă imensă. Asta noi vorbim şi batem alarma numai cu vinul. Dar ce se întâmplă cu fructele, cu alte produse? Este o piaţă enormă. Mai ales, când s-au întors aceste tiruri cu un milion de litri de vin spre Chişinău, este o mare şi o mare pierdere. Pentru bugetul ţării, pentru cetăţeni, ca atare.”

Europa Liberă: De ce domină politicul asupra acestei probleme economice, comercial-economice?


Nicolae Cernomaz
Nicolae Cernomaz
: „Nici o noutate nu este. Vedeţi, în lumea întreagă dacă vrei să ai o piaţă de desfacere, trebuie să ai şi relaţii politice bune. Cred eu, că vor evolua normal relaţiile dintre Chişinău şi Moscova.”

Europa Liberă: Când? După alegeri?


Nicolae Cernomaz
: „Cred că da. Cel mai real după alegeri. Care va fi configuraţia politică, ce se va întâmpla, ca atare.”

Europa Liberă: Ce rol, ce influenţă are Moscova, atunci când vine vorba de campanie electorală la Chişinău?


Nicolae Cernomaz
: „Păi, uitaţi-vă, uitaţi-vă la portretele, cu care este împânzită Republica în întregime. Camuflaj.”

Europa Liberă: Vă referiţi la domnul Pasat şi mitropolitul Vladimir?


Nicolae Cernomaz: „Ei sunt absolut exponenţi ai politicii ruseşti.”

Europa Liberă: De ce ar avea interes Moscova să-i susţină pe ei?


Nicolae Cernomaz
: „Sigur, că Federaţia Rusă are anumit interes geopolitic. Un interes politic direct. A mai rămas undeva şi acea mentalitate imperială, care mai există - de a domina. Am în vedere unele cercuri din Federaţia Rusă. Dar, în cazul de faţă, noi trebuie să fim pragmatici. Unde avem interese economice, avem şi interese politice. În cazul de faţă, ar fi trebuit mai deştept să procedăm.”

Europa Liberă: Se zice, că acum din aceste patru componente, care au creat Alianţa pentru Integrare Europeană, cel mai simpatizat ar fi liderul PDM, Marian Lupu , de către ruşi şi chiar el ar fi şi prorus.

Nicolae Cernomaz
: „Componentele sunt atât de pestriţe! Dacă Dumneavoastră vorbiţi, dacă unii sunt orientaţi spre vecinul nostru apropiat, spre România, să vorbim aşa, cum este PL-ul, nu ştiu în ce măsură PD-ul este simpatizat de Federaţia Rusă. Cu atât mai mult, că n-a fost o atitudine atât de clară cu 9 mai, dacă e să vorbim, unde formaţiunea nu s-ar fi pronunţat. Mie nu îmi este clar, care este necesitatea acestor voiaje atât de dese ale domnului Lupu la Moscova. El, practic, este un lider de partid, dar nu mai mult. El nu are nici o funcţie în stat, o funcţie înaltă în stat. Mă rog, rămâne veşnicul candidat la Preşedinţie. Cu cine poate să se întâlnească el în Federaţia Rusă? Doar cu liderii de partid. Cu Grîzlov, dar ăsta deja are un post mare, e preşedintele Dumei. N-aş vrea eu să cred, sau să spun, că el este atât de pro rus. De dimineaţă sunt pro europeni, după amiază, sau când se mai lasă frigurile, sunt pro-ruşi. Când e vorba de gaz. Deci, este un haos intelectual, un haos de orientări, dacă vreţi să ştiţi, în acest caz. Chiar un pronostic îmi vine greu să spun, ceva. Că nu se ştie, ce ne aduce ziua de mîine şi ce declaraţii vor face aceşti domni.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, sunt acreditate unele voci, care spun, că se produce o răsturnare de situaţie în ceea ce priveşte reluarea procesului de negocieri, privind soluţionarea crizei transnistrene. Câtă lumină varsă şi poate vărsa Moscova asupra acestui diferendum?


Nicolae Cernomaz: „Este absolut congelată această problemă.”

Europa Liberă: Iarăşi depinde de alegeri?


Nicolae Cernomaz
: „Sigur că depinde. Dacă nu este o claritate: care este forţa politică cu care discutăm, care sunt garanţiile, cât de serios noi putem miza pe aceşti parteneri? Eu cred, că domnul Ghimpu nu poate să fie primit la Moscova sub nici o formă, după ceea ce s-au întâmplat. Se caută un alt lider, pe care ar putea să mizeze, cel puţin ca partener, care are un cuvânt, sau cel puţin este previzibil.”

Europa Liberă: Credeţi că Moscova, Kremlinul este interesat să fie soluţionat acest diferendum, care totuşi produce instabilitate în zonă?


Nicolae Cernomaz: „Astăzi este folosit ca un forpost, mă rog, a Federaţiei Ruse nu numai ca să fie, undeva, dirijată situaţia din Republica Moldova. Dar ea este şi pentru Ucraina nu cel mai bun factor de stabilitate la frontiera acestui stat. Federaţia Rusă are anumite obligaţii încă de pe timpul lui Boris Elţin.”

Europa Liberă: Există şi această declaraţie.


Nicolae Cernomaz
: „De la Istanbul, da.”

Europa Liberă: Pe care a emis-o şeful diplomaţiei ruse.


Nicolae Cernomaz: „Lavrov, da.”

Europa Liberă: Domnul Lavrov, spunând că trupele ruse staţionează pe teritoriul Republicii Moldova cu consimţământul Chişinăului.


Nicolae Cernomaz: „Adevărat, este aşa.”

Europa Liberă: Există acest acord semnat de Elţin-Snegur în 1991, cu privire la încetarea focului.

Nicolae Cernomaz
: „Aşa document cu adevărat există.”

Europa Liberă: Dar există Constituţia, care stipulează foarte clar: Republica Moldova este un stat neutru.

Nicolae Cernomaz
: „Document, care este în mare contradicţie cu Constituţia, dar aşa document există.”
Europa Liberă: Şi ce ne facem mai departe?

Nicolae Cernomaz
: „Să discutăm, să stăm la masa negocierilor, să găsim o soluţie. În politică nu există sentimente, există interese.”

Europa Liberă: Domnule Cernomaz, pentru că aţi fost şi ambasador al Republicii Moldova la Kiev, după schimbarea puterii din ţara vecină, din Ucraina, s-a schimbat şi atitudinea Kievului în ceea ce priveşte soluţionarea conflictului transnistrean?


Nicolae Cernomaz
: „S-au schimbat foarte mult relaţiile dintre Federaţia Rusă şi Ucraina. Trebuie să ne dăm bine seama, că aceste două ţări, în mare măsură, vor merge într-un tandem. Dacă Ucraina ar fi avut marele interes să termine, cel puţin în plan economic, cu această fisură neagră, pe care o are la frontieră, demult o terminau.”

Europa Liberă: Cu Transnistria.

Nicolae Cernomaz
: „Cu Transnistria, sigur că da. Este foarte şi foarte clar, dacă Ucraina va dori strangularea economică a acestei regiuni, mă credeţi că asta ar face-o.”

Europa Liberă: Preşedintele Ianukovici ar avea interes astăzi să fie soluţionată problema transnistreană?


Nicolae Cernomaz: „Cred, că el în mare măsură se va sfătui cu partenerii săi strategici din Est, cu Federaţia Rusă. În instabilitatea, care există astăzi au un mare argument – uitaţi-vă ce se întâmplă în Republica Moldova.”

Europa Liberă: La ce evoluţii să se aştepte Republica Moldova în ceea ce priveşte rezolvarea problemei transnistrene?

Nicolae Cernomaz: „În mare măsură, când va fi stabilitate politică în ţara noastră, atunci se va putea vorbi concret, care este configuraţia politică, care este şeful statului, cu cine se poate de negociat, care sunt orientările lui, care e programul acestui şef de stat.”

Europa Liberă: Dar liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov mai rămâne un favorit al Kremlinului?

Nicolae Cernomaz
: „Sigur că da. Ei nu au alt om. El este cetăţean rus. El este rus etnic. Sigur că este favorit. Da cine mai poate să fie? Smirnov a poziţionat atât de bine lucrurile, că el nu are nici un succesor. El e până când. Pe el toată miza este pusă. Să mă credeţi, că este bine primit. Chiar ultima dată a fost primit de către ministrul de Externe al Ucrainei, de către Grişcenco. E greu de spus, care au fost discuţiile, dar este bine primit peste tot. Şi la Kiev şi la Moscova. Smirnov este mai bine primit azi în Kremlin, decât Guvernul nostru.”

Europa Liberă: În eventualitatea unei întrevederi a premierului Vlad Filat cu omologul său rus, domnul Putin, ce ar trebui să fie proritar în dialogul moldo-rus?


Nicolae Cernomaz
: „Prioritatea trebuie să fie o claritate politică. Ce s-ar cere de la Guvernul de astăzi? Nu trebuie să fie pro Rusia, dar să nu fie contra Rusiei. Uitaţi-vă ce ar dori Federaţia Rusă: ei nu vor pro Rusia, ei vor absolut relaţii normale în relaţiile cu noi. Şi să fie lucrurile care poţi să le preconizezi macar pentru un an-doi de zile. Cred eu că aşa va fi pusă întrebarea. Până nu va fi o claritate politică, ca să nu aibă un caracter nuanţat anti-rus, cum este catalogat astăzi. Cred că asta va fi întrebarea întrebărilor. Când se vor face limpede perspectivele politice, atunci va fi clar, cum vom intra noi în această piaţă. Să ne uităm la lucruri real, să nu ne îmbătăm cu apă rece. Şi Federaţia Rusă le va spune concret – ce se cere de la noi. Vrem piaţă? Trebuie să ne conformăm la anumite rigori politice.”
XS
SM
MD
LG