Linkuri accesibilitate

Gutenberg games


Gheorghe Erizanu și Dumitru Crudu
Gheorghe Erizanu și Dumitru Crudu

Directorul Editurii Cartier, Gheorghe Erizanu despre tradiția tenisului și cultura cărții în Chelsea și Chișinău.


Un grup de cineaşti moldo-britanici au început filmările la o peliculă de lung metraj după romanul Tenis cu moldovenii de Tony Hawks. Versiunea în limba română a fost publicată de editura Cartier în urmă cu cîţiva ani. Atunci însă nu a avut succes. Dar după ce s-a răspîndit zvonul că romanul va fi ecranizat, lumea a a început să cumpere cartea.

Gheorghe Erizanu: „Este prima carte, de fapt, şi printre puţinele care reflectă realităţile din anii 90 din Republica Moldova. Atuul nostru este că această realitate a fost descrisă de un englez. Romanul a avut un succes imens în Marea Britanie. Romanul s-a vîndut într-un tiraj de peste o sută de mii de exemplare.”

Dumitru Crudu: „A avut acelaşi succes şi versiunea românească?”

Gheorghe Erizanu: „Apariţia romanului în română nu a avut succesul pe care l-a avut în Marea Britanie. Practic, cele peste o mie cinci sute de exemplare publicate acum cîţiva ani încă nu s-au epuizat. Eu am rămas un pic şocat cînd am aflat că persoane care sînt vizate în roman şi sînt descrise cu numele lor nici nu ştiau că există aşa o carte sau, dacă ştiau, n-au deschis-o şi nu au aflat că sînt personaje în acest roman şi că peste vreo sută de mii de englezi le-au aflat numele.”

Dumitru Crudu
: „Pînă la urmă au aflat?”

Gheorghe Erizanu
: „Unul a aflat. Un fotbalist. Dar mie mi se pare că ar mai fi trebuit să-i indic şi pagina unde apărea el.”

Dumitru Crudu
: „Cum se poate explica faptul că un roman despre realităţile din Republica Moldova are mai mare succes în Marea Britanie decît la Chişinău?”

Gheorghe Erizanu
: „E vorba despre lipsa unui sistem educaţional performant, această zubreală permanentă a textelor, fără a-ţi permite să gîndeşti, inexistenţa unui mediu cultural firesc, toate astea au făcut ca romanul să aibă mai mare succes în Anglia. Sistemul de valori din Marea Britanie face ca atunci cînd apare o carte bună ea să fie văzută şi, deopotrivă, citită.”

Dumitru Crudu: „Romanul lui Dan Lungu Sînt o babă comunistă e recomandat tuturor celor care vizitează Romînia. Şi romanul Tenis cu moldovenii ar putea fi recomandat străinilor care vin la Chişinău?”

Gheorghe Erizanu: „Ar putea fi recomandat, fireşte, doar că multe realităţi de la începutul anilor 90 nu mai există. Să zicem, şoferii îşi pun centura.”

Dumitru Crudu: „Dar fotbaliştii joacă la fel de prost...”

Gheorghe Erizanu
: „Bine, fotbaliştii au început să-şi dea seama că un meci nu se compune doar din prima repriză şi asta deja e o performanţă.”

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG