Linkuri accesibilitate

Prezidențialele - In politică nu există frăție


Vlad Lupan
Vlad Lupan

Vlad Lupan: „Este o parte din politica din R. Moldova care încă nu a ajuns sută la sută la nivelul maturităţii”.


Ringul luptelor pentru funcţia de şef al statului promite să fie tot mai neîncăpător, chiar dacă un „greu” ca fostul preşedinte Voronin nu va mai putea candida, cum a stabilit Curtea Constituţională … PLDM a decis să aibă un candidat pentru prezidenţiale, fostul candidat al Alianţei, liderul PD, numeşte asta „trădare” … De ce şi ce efect poate avea această înghesuială a partenerilor pe drumul cam îngust spre Preşedinţie ? Vom discuta în această dimineaţă cu domnul Vlad Lupan, încă din tagma comentatorilor politici … De ce această precizare? Pentru că întrebările recente despre implicarea domniei sale în actul guvernării „au sens” , cum a precizat chiar domnul Lupan…

Europa Liberă: Domnule Lupan, pentru început, ce credeţi despre anunţul premierului şi liderului PLDM, Vlad Filat, despre faptul că formaţiunea sa va avea un candidat la prezidenţialele mult posibile în noiembrie? Şi că el a mai spus că nu va accepta ca cineva să-i arate cu degetul locul în care trebuie să se situeze politic…


Vlad Lupan: Nu mai e un secret că domnul Filat va fi candidatul PLDM-ului la aceste alegeri prezidenţiale din toamna anului curent şi este destul de clar că o asemenea apariţie pe arena politică era de aşteptat şi era necesară pentru partid – chiar dacă nu ia locul de preşedinte al R. Moldova, se plasează pe un nou nivel mai înalt din punct de vedere politic. Asta ar fi făcut orice formaţiune.

Europa Liberă: Dar ştiţi cum se spune – trădare să fie, dar să ştim şi noi. Constituirea oricărei alianţe înseamnă totodată şi începutul sfârşitului ei, cum ironizează mulţi. A venit deja sfârşitul, de vreme ce – iată –fostul candidat la Preşedinţie al coaliţiei de guvernare, dl Marian Lupu, l-a acuzat pe partenerul său liberal-democrat de „trădare” a principiilor şi înţelegerilor pe care s-a fundamentat această alianţă?

Vlad Lupan
: În primul rînd trebuie să luăm în consideraţie faptul că PLDM-ul, dar de altfel şi PD-ul, au mers pe această cale, de plecare de la principiile Alianţei încă din toamna anului trecut, atunci cînd se dicuta reforma constituţională, tocmai pe motive de convenienţă a propriului partid şi nu a Alianţei. Hai să spunem aşa – trădare poate nici nu ştiu dacă este cuvîntul potrivit – un comportament tipic pentru partidele politice care nu întotdeauna se ţin de cuvînt atunci cînd nu le convine. Şi acum vedem aceeaşi situaţie. Declaraţiile PD-ului în circumstanţele actuale sunt de asemenea un joc politic. Pentru că atunci cînd va veni momentul potrivit, PD-ul va putea să motiveze comportamentul său prin faptul că este supărat şi ar fi vrut mai multe locuri în guvern sau poziţie mai bună – o poziţie în negocieri mai bună...

Europa Liberă: Dar în această situaţie, nouă situaţie, previzibilă altminteri, nu credeţi că liderul PD va avea mult mai multe dificultăţi în competiţia prezidenţială din moment ce, iată, partidul domnului Filat va putea, cum să zic, confisca, sau solicita, sau convinge o parte din electoraltul de centru-dreapta de vreme ce PD-ul va intra mai greu în acest electorat.

Vlad Lupan: Fără îndoială că vor exista aceste dificultăţi pentru că pînă la urmă diferenţa de popularitate dintre cei doi lideri care ar putea intra în turul doi al prezidenţialelor, am în vedere Marian Lupu şi Vlad Filat, este de altfel destul de mică. Pentru moment vedem o diferenţă de popularitate de 4-5 procente. Poate să se întîmple o competiţie destul de dificilă, acerbă, cu multe acuzaţii reciproce, cu multă tensiune, însă acest lucru trebuia să fie de aşteptat în R. Moldova, pînă la urmă aceşti doi lideri vor trebui să concureze pentru postul de preşedinte al R. Moldova în situaţia în care, ulterior, unul dintre ei va face mină separată pentru ca să poată negocia mult mai bine o poziţie cît mai convenabilă în cadrul unei eventuale viitoare alianţe.

Europa Liberă: Se pare că membrii alianţei se pregătesc de o campanie agresivă, dacă e să judecăm după acest schimb de focuri. Credeţi că asta este ceea ce aşteaptă electoratul în acest moment?


Vlad Lupan: Cu siguranţă, electoratul nu aştepta un astfel de comportament din partea Alianţei, pentru că pînă la urmă a şi votat pentru aceşti membri ai Alianţei şi au dorit o Alianţă în care membrii nu se ceartă. Aceste certuri în interiorul alianţei pe care noi putem să le explicăm parţial printr-o convenienţă politică, în realitate nu sunt susţinute de electorat. Da, campania va fi acerbă, dar eu nu-mi amintesc o campanie electorală care să nu fi fost accerbă. Pe de o parte. Pe de altă parte, aceste aşa numite certuri în cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană, dar asta poate fi comparat şi cu o familie, în cadrul căreia nu există situaţii, nu există o familie de fapt care să nu se fi certat. Vrem sau nu vrem, avem o Alianţă care nici măcar nu este o familie. Sunt partide care s-au unit împotriva unui inamic comun care încercase practic să le elimine de pe scena politică.

Europa Liberă: Sugeraţi că ceea ce s-a întîmplat este ca şi cum un lucru firesc. Frate, frate, dar preşedinţia e după măsura ambiţiilor şi aspiraţiile politice ale fiecăruia, nu?

Vlad Lupan: Eu sugerez că, de fapt, în politică nu este frăţie. Într-adevăr, frate, frate, dar brînza e cu bani. În situaţia politică obişnuită partidele acţionează după cum le este mai convenabil şi nu cum s-au înțeles. Însă în realitate fără îndoială sunt şi anumite momente care ridică un mare număr de întrebări – de ce declaraţiile acestea se fac separat şi pe urmă, de fiecare dată, trei partide acuză pe celălalt. Fie dacă este vorba despre declaraţii legate de preşedinţie sau de decretele prezidenţiale. Pînă la urmă, de fiecare dată se găseşte o motivaţie, o scuză, dar de fiecare dată partidul care a făcut declaraţiile numai el are dreptate. Nu, nu sunt întotdeauna lucruri foarte bune – asta este politica, din păcate, şi este o parte din politica din R. Moldova care încă nu a ajuns sută la sută la nivelul maturităţii.

Europa Liberă: Dv, mi s-a părut sau aţi admis posibilitatea ca Lupu şi Filat să treacă în turul doi al alegerilor parlamentare. Sau totuşi consideraţi mai firească o confruntare între un lider al opoziţiei comuniste şi unul din cei doi.

Vlad Lupan: Nu, eu aş fi presupus totuşi că în turul doi al alegerilor ar trece mai repede atît Marian Lupu cît şi Vlad Filat. Atunci cînd vorbim despre competiția politică din R. Moldova, în mod particular despre Alianţă, uităm despre elementul comunist. În cazul dat, nu uităm, dar datorită comportamentului său anti-referendum, anti-alegeri directe ale preşedintelui, putem presupune că în turul doi vor trece cei care susţin referendumul şi au o popularitate adecvată la public. Pentru moment, unicul candidat PCRM care ar putea să răspundă aşteptărilor electoratului din punct de vedere al popularităţii este dna Grecianîi, care are, dacă nu greşesc, conform sondajelor 7 procente de popularitate.

Europa Liberă: Dar ceilalţi parteneri din Alianţă, vor avea şi ei candidaţi care eventual să încline balanţa în turorl doi, prin conxdiţii, prin..., ştiţi dv. cum se fac tîrguri.

Vlad Lupan
: În cazul celorlalţi candidaţi, partidele politice cu siguranţă că vor veni cu o serie de candidaţi, dar eu nu cred că ei vor trece în turul doi. Ei apar pe scena politică pentru ca să demonstreze că partidele lor au un candidat, că sunt capabile să înainteze un candidat pentru prezidenţiale, dar ei nu au cum să influenţeze nici măcar printr-un tîrg rezultatele.

Europa Liberă: Dv. optaţi pentru alegeri concomitente prezidenţiale şi anticiăpate totodată. Sau totuşi consideraţi că ar fi bine să fie separate, de vreme ce mulţi comentatori cred că rezultatele ar fi denaturate în cazul alegerilor concomitente unele dintre ele – ori parlamentarele, ori prezidenţialele.


Vlad Lupan: Nu văd de ce ar fi denaturate, sincer să fiu, nu înţeleg de ce s-ar întîmpla lucrul acesta, pentru că pînă la urmă votul rămîne vot...

Europa Liberă: Da, dar dacă ai un candidat la preşedinţie pe care îl agreezi, atunci votezi şi cu echipa candidatului favorit, ca să zic aşa.

Vlad Lupan
: Şi aşa și aşa votezi cu echipa respectivă. Eu cred că nu e vorba atît de mult de denaturare, e vorba de faptul că R. Moldova nu poate să-şi permită atîtea participări la atîtea alegeri.

Europa Liberă: Şi ultima întrebare, dle Lupan. Aţi făcut o declaraţie publică în care aţi afirmat că zvonurile despre plecarea Dvs din tagma comentatorilor politici independenţi şi implicarea în actul guvernării nu ar fi chiar exagerate… Rămâneţi misterios în continuare sau ne puteţi spune la ce oştire politică intenţionaţi să vă alăturaţi?

Vlad Lupan
: Rămîn parţial misterios, pentru că tot ce pot să spun este că am lucrat 12 ani în Ministerul Afacerilor Externe, am anumită experienţă diplomatică, am făcut analiză politică în toate statele unde am lucrat - am lucrat pînă acum cu trei misiuni internaţionale – cred că experienţa mea mai poate fi utilizată. Am anumite preferinţe şi am anumite discuţii. Prefer formaţiunile care se ţin de anumite principii democratice, care se ţin şi de practică, şi de principii ca atare, formaţiuni care pot să-mi permită să-mi utilizez cu sufletul liniştit cunoştinţele şi, hai să spunem aşa, respectă atît omul, atît principiile liberale dar şi adevărul istoric.
XS
SM
MD
LG