Linkuri accesibilitate

WSJ supune unui rechizitoriu politica administrației Obama


Ziarul conservator de la New York impută Casei Albe că, resetînd relația cu Moscova, a omis să critice abuzurile Kremlinului în domeniul drepturilor omului.

Ziarul conservator american „Wall Street Journal” a publicat un nou articol critic la adresa politicii externe a administraţiei democrate, pe care o acuză că ar trăda apărarea drepturilor omului de dragul unor alianţe care oricum nu aduc nimic Statelor Unite.

În opinia ziarului de la New York, care este apropiat republicanilor şi marilor corporaţii, preşedintele Barack Obama ar greşi mult „resetînd” relaţia cu Moscova fără să critice destul de aspru abuzurile Kremlinului. Exemplul invocat de WSJ este recenta arestarea unor membri ai opoziţiei ruseşti. În vreme ce Casa Albă s-a declarat doar „îngrijorată” de incidentul din Rusia, senatorul republican John McCain, scrie WSJ, a fost mult mai ferm, folosind în protestul său cuvinte precum „tragic”, „brutalitate”, „violenţă” şi altele.

WSJ susţine că politica apropierii de Moscova a administraţiei Obama nu este doar greşită din punct de vedere moral, dar şi neproductivă, pentru că fostul preşedinte republican George Bush, care n-a fost deloc blând cu ruşii, ar fi obţinut de la ei în domeniul securităţii concesii mai mari decât noul tratat START semnat de Obama.

Ziarul conservator de la New York susţine că Rusia este doar una din multele ţări cu care administraţia Obama nu ştie cum să procedeze. Preşedintele democrat i-ar fi dezamăgit pe arabi, după ce a vorbit anul trecut, într-un amplu discurs rostit la Cairo, despre transformarea democratică a lumii musulmane.

WSJ este şi mai aspru în privinţa politicii Casei Albe faţă de America Latină, susţinînd că lipsa de sprijin a administraţiei democrate pentru societatea civilă face posibilă absenţa democraţiei în ţări precum Venezuela, Nicaragua şi Cuba.

Speranţele ziarului WSJ se leagă ce ceea ce numeşte „trezirea la realitate” a unor „compartimente” ale administraţiei Obama. Exemplul ar fi secretarul de stat Hillary Clinton, care a ţinut luna trecută, la Cracovia, un discurs numit de WSJ „puternic”, în care a criticat China, Rusia, Venezuela, Egiptul, Etiopia şi alte ţări mai puţin democratice. Dar Hillary Clinton nu scapă nici ea de criticile WSJ, care-i reproşează că a promis să coopereze cu ceea ce ziarul numeşte „coruptul Consiliu ONU pentru drepturile omului” şi cu Liga Ţărilor Arabe.

În final WSJ scrie că democraţia bate în retragere în ţările lumii, aşa cum ar demonstra-o ultimele clasamente ale organizaţiei „Freedom House” şi că de aceea este nevoie ca administraţia Obama să urce apărarea democraţiei mai sus pe agendă.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG