Linkuri accesibilitate

Pîrjol și potop


Vladimir Putin inspectează o companie de pompieri lîngă Voronej
Vladimir Putin inspectează o companie de pompieri lîngă Voronej

Rusia și Pakistanul la cheremul stihiilor.


În vestul Rusiei, multe incendii au scăpat de sub control, a anunţat la Mosocova ministerul pentru situaţii de urgenţă. În Pakistan, pe de altă parte, aproape 2 milioane de persoane sunt afectate de cele mai grave inundaţii din ultimii 80 de ani. Iar ploile sezoniere continuă. O trecere în revistă a catastrofelor naturale din acest moment.

Numărul victimelor incendiilor din Rusia se ridică acum la 48. 17 regiuni sunt afectate, 7 dintre ele (între care Moscova, Voronej şi Nijni Novgorod) sunt sub stare de urgenţă. Ministrul pentru stări excepţionale, Serghei Şoigu declara marţi seară, fără a face precizări, că multe focuri au ieşit de sub control dar că, pe de altă parte, pompierii au reuşit să salveze 300 de localităţi să nu fie mistuite de flăcări.

Aproape 3.000 de case au fost distruse, 13 mii de hectare au fost arse. Iar temperaturile rămân extrem de ridicate, cel puţin până la sfârşitul săptămânii. La Moscova, incendiile si canicula au făcut aerul de nerespirat. Nadejda se plânge că fumul este deosebit de intens dimineaţa. Nu ajută nimic, nici aerul condiţionat, nici prosoapele umede. Ieri seara, din cauza fumului dens, 6 avioane nu au putut ateriza la Moscova.

Situaţia rămâne extrem de tensionată în jurul localităţii Sarov, centrul cercetării nucleare ruseşti. Trei mii de pompieri şi voluntari se luptă acolo cu focul, încercând să apere centrala nucleară.

Încă de joia trecută, a fost distrusă o bază militară din apropiere de Moscova; ştirea a apărut numai marţi, iar preşedintele Medvedev a ordonat deja demiterea unor ofiţeri, acuzaţi de neglijenţă. Preşedintele Medvedev susţine că incendiile din jurul bazei evoluau destul de lent dar reacţia militarilor a fost şi mai lentă pentru că nu era nici un comandant de găsit.

În sudul regiunii Punjab
În Pakistan, continuă ploile abundente. Până acum, peste 3 milioane de pakistanezi au fost afectaţi de cele mai mari inundaţii din ultimii 80 de ani, apreciază Naţiunile Unite. 1.400 de persoane au murit, peste un milion au fost obligaţi să se refugieze. Iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii este îngrijorată acum de perspectiva epidemiilor. Purtătoare de cuvânt a organizaţiei atrage atenţi că este vorba de cele mai grave inundaţii din ultimii zeci de ani şi sute de mii de persoane ar fi in pericol, din cauza epidemiilor.

Sunt şi veşti mai bune. Organizaţia Mondială a Sănătăţii susţine că până acum nu există nici un caz confirmat de holeră. Autorităţile au fost criticate că reacţionează mult prea încet şi haotic, au avut loc şi proteste dar unul din comandanţii armatei, care participă la efortul de salvare, a pus toate problemele pe seama vremii.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG