Linkuri accesibilitate

„Noi le prindem criminalii, judecatorii le dau drumul”


Boiko Borisov și Tvetan Tvetanov
Boiko Borisov și Tvetan Tvetanov

Premierul bulgar Boiko Borisov cere Parlamentului să urgenteze reforma în justiție.

Tensiunea intre puterea executiva si cea judecatoreasca a atins punctul de fierbere dupa ce Tribunalul de apel din Sofia i-a eliberat pe 7 din cei 8 arestati în cadrul a 2 operatiuni ale politiei definite de primul ministru Boiko Borisov drept un succes nemaiîntalnit în combaterea crimei organizate. Borisov a calificat decizia magistratilor o provocare si a cerut parlamentului sa urgenteze reforma în justitie.

Primul ministru si-a îndreptat criticile împotriva Consiliului suprem de justitie compus, dupa el, din simpatizanti ai guvernarii precedente – fosti comunisti, taristi si etnici turci, si din magistrati care si-au cumparat posturile.

„Este clar ca acest Consiliu nu este capabil sa puna la cale reforma ceruta de cetatenii bulgari si de Uniunea Europeana”, a subliniat Borisov. El a avertizat ca se va consulta cu Europol si cu FBI în privinta probelor respinse de înaltii magistrati.

Viceprim-ministrul si ministru de interne, Tvetan Tvetanov a avertizat ca decizia Tribunalului de apel Sofia demonstreaza ca în timp ce alte tari au cate o mafie, în Bulgaria mafia are la dispoziție o țară întreaga. El a avertizat ca mafiotii din asa zisa fabrica de asasinate lasati în libertate vor avea grija, inclusiv prin alte asasinate, ca faptele lor sa nu mai poate fi dovedite.

În comentariile lor, mediile sofiote constata ca justitia independenta a dat o puternica palma guvernului Borisov dupa ce reprezentantii de frunte ai acestuia au criticat-o de nenumarate ori. Au devenit celebre cuvintele primului ministru „Noi le prindem criminalii, ei, adica judecatorii, le dau drumul.” Borisov nu a respins posibilitatea reînnoirii actualului Consiliu suprem de justitie.

Mai diplomatic secretarul general al Ministerului de interne, Kalin Gheorghiev a constata cu amaraciune: „Pacat de noptile nedormite ale colegilor mei si celor din procuratura. Nu vad ce alte probe ar putea cere justitia bulgara. Cele prezentate de noi sînt suficiente.”

Mai multi magistrati au calificat declaratiile primului ministru si ministrului de interne drept inacceptabile într-o tara europeana.
XS
SM
MD
LG