Linkuri accesibilitate

Afganistan: „Nu putem învinge dacă ucidem civili sau le distrugem bunurile”


Generalul David Petraeus

Un nou cod de conduită pentru militarii din forțele americane.


Generalul David Petraeus, noul comandant al forţelor americane şi NATO din Afganistan a prezentat o versiune revizuită a principiilor care trebuie să ghideze operaţiunile militare. În centrul atenţie rămâne însă o cerinţă: să fie evitate victimele în rândul populaţiei civile. Ileana Giurchescu rezumă relatările corespondenţilor Europei Libere.

Principiile care vor ghida operaţiunile din Afganistan, în viitor, nu se deosebesc mult de cele impuse deja de fostul comandant al forţelor internaţionale, McChrystal – forţat să-şi dea demisia după ce l-a criticat pe preşedintele Obama pentru lipsa acestuia de viziune strategică. Ca şi McChrystal, generalul Petraeus pune accent pe protejarea populaţiei civile dar pune la fel de multă greutate pe dreptul militarilor de a se apăra.

Ted Oelstrom, care este directorul programului pentru securitate naţională de la Universitatea Harvard şi fost ofiţer al aviaţiei militare americane, este de părere că principiile enumerate de actualul comandant nu se deosebesc foarte mult de cele stabilite deja de McChristal dar aduc anumite nuanţări şi clarificări aşteptate de militarii de la un nou comandant.

Petraeus reaminteşte soldaţilor să încerce să lase o impresie bună afganilor, le recomandă să-şi dea jos ochelarii de soare când intră în contact cu localnicii, să bea cât mai mult ceai şi în general, să se comporte ca nişte „invitaţi bine crescuţi”.

McChrystal era convins că războiul din Afganistan nu poate fi câştigat decât dacă civilii afgani sprijină acest efort. Or, victimele în rândul civililor nu fac decât să-i înstrăineze pe afgani. Familia oricărei victime este un aliat potenţial al miliţiilor Taliban, era de părere McCrystal, care a şi redus foarte mult numărul de raiduri aeriene.

Mulţi militari, dar şi politicieni, s-au plâns că această strategie pune în pericol viaţa soldaţilor de pe teren. Soldaţii erau frustraţi şi de faptul să li se limita libertatea de a reacţiona, spontan, în cursul unei confruntări.
Acum, generalul Petraeus încearcă să echilibreze această strategie. „Trebuie să folosim toate mijloacele pentru a asigura securitatea trupelor noastre dar fără a uita de securitatea civililor afgani” – se poate citi în acele părţi ale noii strategii, date publicităţii. Oelstrom crede că nuanţele puse de Petraeus ar putea domoli anumite critici.

În document se mai poate citi: „Nu putem învinge fără a lupta dar nici nu putem învinge dacă ucidem civili sau le distrugem bunurile. Riscăm să ne face mai mulţi duşmani decât putem elimina”.

Şi miliţiile Taliban, se pare, au adoptat acum o nouă tactică şi încearcă să evite victimele civile. Cu o excepţie: cei care colaborează sau sprijină trupele internaţionale sunt consideraţi „unelte ale infidelilor” şi pot fi ucişi fără nici o reţinere.

Generalul Petraeus recomandă de asemeni să se organizeze cât mai multe patrule mixte, cu participarea militarilor afgani pentru că de multe ori „necunoaşterea obiceiurilor locale poate provoca victime civile”.
XS
SM
MD
LG