Linkuri accesibilitate

Egoismele preelectorale pripite


Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Gheorghe Cojocaru: Nu vor deveni oare ridicoli protagoniștii luptelor intestine din AIE, dacă referendumul constituțional va suferi un fiasco?


Gheorghe Cojocaru: Fără a pune la îndoială necesitatea și utilitatea referendumului popular din toamnă, s-ar cere de subliniat că această campanie proreferendum lasă pe undeva un gust amar electoratului democratic, în loc să-l întărească și să-l mobilizeze exemplar pentru a câștiga cu un scor cât mai bun acest pariu cu oponenenții săi din rândul electoratului comunist. Referendumul este departe de a fi câștigat, suntem abia la startul acestei campanii, s-ar părea că toate eforturile Alianței de la guvernare ar trebui orientate prioritar spre realizarea acestui obiectiv ca unul care interesează în egală măsură toate partidele democratice. Realitatea este, însă, de altă natură.

Europa Liberă: Vă referiți aici la faptul că partidele din Alianța pentru Integrare Europeană, dacă nu toate, atunci, cel puțin, două – PLDM și PD - se atacă și se acuză reciproc utilizând cuvinte dintre cele mai tăioase, iar liderii acestor două formațiuni, Vlad Filat și Marian Lupu, își dispută deja public fotoliul de viitor șef al statului?

Gheorghe Cojocaru: E prea devreme pentru asemenea dispute, chiar dacă cei doi lideri au temeri ca nu cumva să se lanseze în această cursă cu întârziere. În jocul politic ar trebui să fie respectate niște reguli elementare și să existe o logică a comportamentului politic: este riscant pentru un om politic să pretindă ceva ce încă nu a devenit o realitate, ce abia urmează să se materializeze într-o decizie politică. Merită să ne întrebăm: nu vor deveni oare protagoniștii unei asemenea dispute ridicoli, dacă referendumul preconizat va suferi un fiasco? La modul teoretic, sper să fie aceasta doar la modul teoretic, așa ceva nu se poate exclude. Nemaivorbind de faptul că această precipitare înainte de termen de a ocupa locul din față în pluton poate și va fi cu certitudine speculată de adversarii referendumului.

Europa Liberă: Dar, acest tip de egoism preelectoral, dacă putem să-i spunem aşa, există și se manifestă peste tot unde există partide politice și funcționează regulile competiției democratice. Ce vi se pare anormal aici?

Gheorghe Cojocaru: Însăși viața politică din Republica Moldova este marcată de o anormalitate funciară care tinde să anuleze ordinea jocului politic democratic. Fragilitatea democrației autohtone, pe un fundal al recesiunii economice, poate fi ușor compromisă, mai ales că în Republica Moldova există nu numai resentimente anti-democarice, dar și exponenți ai acestora dornici să (re)intre imediat în acțiune. În aceste condiții, responsabilitatea guvernării este enormă, pentru că miza jocului politic nu vizează doar o simplă succesiune la putere. Miza este însăși păstrarea normalității evoluțiilor ulterioare democratice. Și, prin urmare, egoismele de partid sau ale liderilor sunt mai mult decât niște egoisme oarecare.

Europa Liberă: Vreți să le spuneți direct pe nume?

Gheorghe Cojocaru
: Egoismele de partid se pot traduce în trădarea electoratului democratic și a speranțelor de viitor. Sper, totuși, ca acestea să rămână, cel mult, drept o manifestare a unor egoisme de moment, care și ele, până într-un punct anume, își au locul lor.
XS
SM
MD
LG