Linkuri accesibilitate

Finalizarea strategiei de privatizare a CFR Marfă


Gara de Nord, București

Principalii pretendenți sunt deocamdată companiile publice de transport din Austria și Germania.


CFR-Marfa, compania romana de transportare a marfurilor pe calea ferata, urmeaza sa fie vinduta pentru a completa veniturile lipsa din bugetul de stat. Termenul de vinzare este 2011, dupa ce privatizarea a trenat in ultimii patru ani, iar pretul pe care il poate obtine statul roman ar putea fi mult mai mic decit cel la care se asteptau in 2006, adica un miliard de euro. Misiunea Fondulul Monetar International a repus pe tapet privatizarea CFR Marfa ca solutie pentru echilibrarea capitolului de cheltuieli cu cel de venituri din bugetul de stat.

Strategia de privatizare a CFR Marfa a fost finalizata, iar guvernul roman urmeaza sa aprobe vinzarea printr-o hotarire, iar principalii pretendenti sint deocamdata, companiile publice de transport din Austria si Germania. Aceste companii spera sa rentabilizeze CFR Marfa, desi de la inceperea crizei economice comenzile pentru transportarea produselor metalice, carbune si masini a scazut cu 50 la suta, iar pentru materialele de constructii cu circa 30 %.

Infrastructura cailor ferate din Romania, destul de buna in urma cu 20 de ani, cind a cazut dictatura, a fost lasata ulterior in paragina, iar bunele intentii au ramas doar pe hirtie. In Romania s-a vorbit de altfel destul de rar si de vag despre necesitatea punerii la punct a unei cai ferate rapide care sa lege Constanta, cel mai mare port romanesc, de Arad, punctul vestic de pe cordiorul patru pan european care ar trebui sa conecteze Marea Neagra la retelele occidentale de transport. Companiile vestice interesate sa cumpere CFR Marfa isi pun probabil speranta in fondurile europene si dorinta autohtona de modernizare a infrastructurii.

Pe de alta parte CFR Marfa detine un parc de material rulant de peste 42.000 de vagoane si peste 900 de locomotive, iar compania ocupa o cota de piata de 49,2%, apreciata în tone pe kilometru marfa transportata. In acelasi timp costul cu salariatii a crescut de la 25 % din cifra de afaceri in 2006 la 50 % anul trecut, in vreme ce veniturile au scazut de la 16 milioane de euro acum patru ani la 1,5 milioane in 2009. Sub presiunea Fondului Monetar International CFR Marfa a fost restructurata anul acesta astfel incit au fost concediati peste 6000 de angajati din cei 17.000

Compania publica de transport pe calea ferata a mers mereu in pierdere si din cauza ca cei care o conduceau au capusat-o, creind societati private prin care derulau afaceri care putea fi facute direct cu CFR Marfa. Exista deja mai multe dosare la procuratura anticoruptie din Romania despre devalizarea CFR Marfa. Este posibil asadar ca dupa privatizare rentabilizarea sa inceapa prin eliminarea coruptiei si sa continue odata cu adaptarea infrastructurii cailor ferate romane cu cele europene, desi deocamdata un tren de marfa poate ajunge la destinatie cu o intirziere care in cele mai rele cazuri ajunge pina la 2 zile.
XS
SM
MD
LG