Linkuri accesibilitate

Relațiile comerciale moldo-ruse: o maladie cronică


Viorel Chivriga
Viorel Chivriga

Viorel Chivriga: „Cînd e vorba de comerţul exterior între 2 ţări, actele care reglementează aceste tranzacţii internaţionale, trebuie să fie considerate de ambele părţi drept optimale.”


Astăzi se împlinește o săptâmînă de repaus de la ultimul schimb războinic de replici dintre autorităţile de la Moscova şi cele din Chişinău referitoare la calitatea vinurilor moldoveneşti de pe piaţa Rusiei. Este această perioadă de acalmie un semn că aşa-numitul război al vinurilor s-a încheiat? Au vinificatorii moldoveni motive să răsufle uşuraţi? Moldova a scăpat de un nou embargo la vinurile sale exportate în Rusia, însă autorităţile sanitare ruse spun că nu-i vor slăbi din ochi pe producătorii moldoveni. La o săptămână de la aceste promisiuni făcute de medicului sanitar principal din Rusia, Ghenadi Onişcenko, vom încerca să aflăm dacă vinurile moldoveneşti ajung sau nu pe piaţa rusă, cine e acceptat pe această piaţă şi la ce pagube ar urma să se aştepte vinificatorii şi statul moldovean? Întrebări pe care i le vom adresa invitatului nostru din această dimineaţă, expertul Viorel Chivriga de la Institutul Viitorul.

Europa Liberă: Domnule Chivriga, s-a încheiat sau nu aşa-zisul război al vinurilor, care, amintim, coincidenţă sau nu, dar a reizbucnit după ce 28 iunie a fost declarată Ziua ocupaţiei sovietice prin decret prezidenţial. La ce să se aştepte vinificatorii moldoveni?

Viorel Chivriga
: Probabil că acuma asistăm la o pauză în schimbul de replici, dar eu nu aş considera că pînă acum ar fi existat un război al vinului. Mai mult cred că am văzut că în relaţiile comerciale dintre R. Moldova şi Federația Rusă există probleme care pot fi calificate ca o maladie, o maladie care are nişte simptome cronice şi care nu au fost tratate la timp. E vorba despre anii în care au fost privatizate mai multe companii din sectorul vinicol şi acuma suportăm consecinţele. Practic suntem ostaticii unei situaţii destul de incerte...

Europa Liberă: În acest moment, sunt sau nu exportate partide noi de vin pe piaţa rusă? Pentru că din declaraţiile oficiale nu prea este clar acest lucru.


Viorel Chivriga
: Exportatorii moldoveni au sistat exporturile din motive de prudenţă. E mult mai simplu de a stopa acele loturi de marfă care trebuiau să ajungă pe piaţa rusă, decît să reexporte pe alte pieţe sau a le reîntoarce pe piaţa din Republica Moldova. Este o situaţie care ar fi soluţionată odată cu momentul în care schimbul de replici ar fi unul aşa, mai minor...

Europa Liberă: Estimativ, la cât s-ar putea cifra pagubele? Şi ce soartă ar putea să aibă partidele de vin reîntoarse în Moldova – e vorba de o cantitate imensă de aproape un milion de litri de vin… va fi reexportată în alte ţări, va ajunge pe rafturile magazinelor din Moldova?

Viorel Chivriga
: E foate complicat de a face o contabilizare a pierderilor pe care le suportă exportatorii moldoveni, dar este cert că acestea vor fi. Referitor la soarta loturilor de vinuri care vor fi reîntoarse în R. Moldova, situaţia e tot una incertă, din mai multe motive. Acestea pot fi reexportate în alte ţări, dacă au o marcă cunoscută, dar cele care au fost anume îmbuteliate pentru a fi exportate în Federația Rusă, care au o marcă mai puţin cunoscute, au o soartă cam, să spunem direct, una nefastă. Ele nu pot fi comercializate pe alte pieţe, dar nici pe piaţa R. Moldova. Ele nu sunt cunoscute, ele sunt anume produse pentru piaţa rusă.

Dar referitor la pierderi, eu cred că ele nu vor fi chiar aşa de mari. Din simplu motiv că exporturile din R. Moldova în Federația Rusă în ultimul timp au crescut. Dacă în 2006, practic pe piaţa rusă nu se mai comercializau vinuri moldoveneşti, apoi în 2009, la sfîrşitul lui 2009, R. Moldova era pe poziţia a treia, şi apoi pe poziţia a două în topul exportatorilor de vinuri în această ţară.

Europa Liberă: Aţi spus că vinificatorii practic şi-au sistat acum exporturile în Rusia fiind în aşteptarea unor vremuri mai bune. Asta credeţi că este o perioadă care depinde şi de relaţiile politice? Totuşi, s-a văzut că totuşi aceste probleme au apărut urmare a unor tensionări ale relaţiilor politice, iar Moldova intră în campanie electorală. Să nu fie o pauză mai de durată, cum credeţi?

Viorel Chivriga: Probabil. Ar fi foarte corect să delimităm problemele politice ivite între ţări şi problemele economice. Într-adevăr, la prima vedere, există o legătură între unele declaraţiile politice făcute aici, la Chişinău, şi cele întîmplate în Federația Rusă. Dar în acelaşi timp vreau să vă atrag atenţia că foarte mulţi actori importanţi pe piaţa vinicolă din Federaţia Rusă nu privesc prea bine anume tempourile cu care vinificatorii moldoveni au recuperat din poziţiile pierdute din 2006. Deci este un lucru care trebuie să fie clar. In al doilea rînd, sunt unele companii din alte ţări care practic şi-au pierdut poziţiile în acest timp foarte scurt – 2009-2010 – în favoarea întreprinderilor moldoveneşti.

Europa Liberă: Căror companii li s-a permis să exporte vin pe piaţa rusă? În presă s-a relatat că procesul ar fi unul foarte selectiv şi că ar fi acceptate în principal firme cu capital integral sau majoritar rusesc.

Viorel Chivriga: Într-adevăr, datele de care dispun arată că în 2008-2009 practic erau agreate cca. 40 de întreprinderi vinicole din R. Moldova; efectiv exportau cca. 30. Datele pentru primul trimestru al anului 2010 demonstrează că numărul acestor întreprinderi s-a diminuat semnificativ – deci efectiv, pe piaţa rusă exportă un număr limitat – cca. 20 de întreprinderi. În top, printre primele patru întreprinderi după volumul exporturilor, trei sunt cu capital rusesc. Este un lucru negativ sau un lucru pozitiv, eu cred că voi tinde spre aceea că este un lucru care poate fi privit şi favorabil, şi negativ. Negativ din simpul motiv pentru ca întreprinderi pure moldoveneşti nu sunt în acest top. Dar, în acelaşi timp, dacă vorbim despre investiţiile străine care trebuie să fie apărate în Republica Moldova, atunci tind spre aceea că este şi un moment pozitiv.

Aceste întreprinderi care activează pe piaţa din R. Moldova pot fi un aliat foarte bun în discuţiile moldo-ruse atunci cînd este vorba despre schimburile comerciale externe cu băuturi alcoolice. Este un lucru pe care partea moldovenească din păcate nu-l utilizează şi ar fi foarte bine ca în cel mai scurt timp să ia act de acest lucru şi să ia ceva măsuri. Ei ar putea să ne ajute, într-o măsură oarecare.

Europa Liberă: Guvernul moldovean a propus Rusiei un plan de acţiuni menit să asigure un control mai sever asupra calităţii, dar care eu nu-mi amintesc să fi fost dat publicităţii. Vinificatorilor moldoveni, comunităţii de experţi li s-a solicitat părerea?

Viorel Chivriga: Vedeţi că planul de acţiuni, dacă nu a fost acceptat de Rospotrebnadzor, înseamnă că e sub aşteptările lor. În opinia mea, acest plan trebuia să fie consultat de comunitatea de afaceri din R. Moldova, de partea rusă, dar şi de experţii din R. Moldova. Noi avem o tradiţie nu prea bună cu aceste planuri, anume cu unele actele care trebuie semnate de ambele părţi. Vedeţi că nici actele care au fost semnate după reluarea exporturilor în 2007 nu mai sunt aşa de bune, cum erau în 2007. De fapt, atunci cînd e vorba de comerţul exterior între două ţări, actele care reglementează aceste tranzacţii internaţionale trebuie să fie ajustate în fiecare moment, dar trebuie să fie şi unele care sunt considerate de ambele părţi drept optimale.

Europa Liberă: Vor fi sau nu aceste măsuri puse în practică, dacă s-au considerat totuşi a fi necesare, chiar dacă ele au fost respinse de Rusia? Pentru că am auzit vinificatori spunînd că nu ar exista acte normative care să stabilească exact concentraţia admisă de acest conservant plastificator în vinuri.

Viorel Chivriga
: Aceste rigori trebuie să-şi regăsească locul în aceste acte, fie acorduri, fie protocoale, şi aici ambele părţi trebuie să lucreze foarte intens. Noi avem foarte multe acte semnate cu Federația Rusă, dar din păcate foarte multe dintre ele sunt la momentul actual un balast pentru comerţul exterior. Mai multă atenţie trebuie să se atragă calităţii negocierilor...

Europa Liberă: Ghenadi Onişcenko a spus că autorităţile sanitare ruse vor lucra de acum încolo direct cu producătorii moldoveni pentru a asigura controlul calităţii vinului şi nu cu autorităţile. E posibil aşa ceva?


Viorel Chivriga: Este foarte normal ca instituţiile de stat să negocieze unele cu altele, iar agenţii economici să negocieze între ei. Este un lucru foarte simplu. În afară de aceasta, un alt aspect, ar fi controlul calităţii produselor nu numai aici, în R. Moldova şi în Federația Rusă. Au fost multe cazuri cînd unele loturi de marfă erau comercializate ca produse moldoveneşti nefiind ca atare moldoveneşti. Şi în al treilea rînd, trebuie să atragem de partea noastră aliaţii din Federația Rusă. Ei sunt mult mai vizibili, sunt reprezentanţi ai comunităţii de afaceri, sunt funcţionari ai structurilor de stat, este presa. Este un lucru pe care nu-l facem şi de fiecare dată pierdem din aceasta.

Europa Liberă: Dle Chivriga, Vă mulţumim mult pentru amabilitatea de a ne fi acordat acest interviu.
XS
SM
MD
LG