Linkuri accesibilitate

Bronislav Komorowski depune jurămîntul de președinte al Poloniei


Noul președinte polonez Bronislaw Komorowski

În discursul său inaugural, Bronislav Komorowski vorbește despre parteneriatele strategice ale Poloniei cu Statele Unite și Rusia.

Noul preşedinte al Poloniei, Bronislav Komorowski a depus jurământul în faţa parlamentului după un minut de reculegere în memoria fostului preşedinte Lech Kakzynski, decedat la 10 aprilie, alături de alţi 95 de oficiali polonezi, într-un accident aviatic în regiunea Smolensk din Rusia.

În discursul său, scrie Associated Press, preşedintele Komorowski, ales pentru un termen de 5 ani, s-a angajat să modernizeze Polonia şi să reformeze sistemul de sănătate. Liderul pro-european a adăugat că primele sale vizite în calitate de preşedinte le va efectua la Brussels, Paris şi Berlin.

Komorowski a vorbit despre nevoia întăririi rolului Uniunii Europene şi a Alianţei Nord Atlantice pe scena lumii, dar şi despre parteneriate strategice ale Poloniei cu Statele Unite şi Rusia.

Se aşteaptă ca preşedintele Komorowski să conlucreze bine cu prim-ministrul Donald Tusk, mai ales că ambii sunt membri ai formaţiunii de guvernământ Platforma Civică.

Fostul preşedinte al Poloniei, Lech Kaczynski era în relaţii ostile cu prim-ministrul Tusk și a folosit deseori dreptul de veto pentru a bloca unele acte legislative.

Fratele geamăn a fostului preşedinte, Jaroslaw Kaczynski, învinsul lui Komorowski la alegeri, a lipsit de la ceremonie. Un oficial din partidul lui Kaczynski a declarat pentru Reuters că el a avut probabil alte lucruri mai importante de făcut.
XS
SM
MD
LG