Linkuri accesibilitate

Forțele de securitate irakiene pregătite să preia misiunile asumate de forțele americane


Forțele de securitate irakiene la locul ultimului atentat de la Kut la 4 august
Forțele de securitate irakiene la locul ultimului atentat de la Kut la 4 august

Declarațiile generalului Ray Odierno, comandantul trupelor americane din Irak și semnificațiile lor.


Comandantul american in Irak, general Ray Odierno crede ca fortele interne de securitate irakiene sint gata sa-si asume misiunile care se impun, in conditiile in care Statele Unite isi vor incheia prezenta militara operationala in acea tara. Cum isi argumenteaza generalul afirmatia ? Corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Generalul Ray Odierno a spus ca fortele de securitate irakiene au facut progrese substantiale, in ciuda faptului ca politicienii continua sa nu se inteleaga cu privire la formarea noului guvern si in ciuda incidentelor violente din ultima vreme. „Credem ca sint pregatiti sa-si asume securitatea tarii”—a spus comandantul American, laudind profesionalismul irakienilor si neutralitatea politica a institutiilor care vegheaza la securitate, pe fondul disputelor politice partizane, care au urmat alegerilor. Ray Odierno a adaugat insa ca formarea unui guvern, la cinci luni dupa scrutin este un pas esential, avertizind ca insurgentii vor profita in caz contrar de vidul de conducere politica.

„Irakienii trebuie sa inteleaga cit este de important sa aiba un guvern”- a spus generalul. Violentele au scazut simtitor in Irak din 2008 incoace, dar incidente sint consemnate in fiecare zi, in special la Bagdad, ceea ce impiedica locuitorii capitalei sa revina la o viata normala, dupa sapte ani de confruntari. Pe de alta parte, in ultimele luni, actiunile violente au reinceput sa creasca in numar si intensitate, asta pe masura ce se apropie retragerea americana.

De la sfirsitul lunii, doar 50 de mii de militari americani vor ramine in Irak. Ieri, un atentat sinucigas a lovit o patrula de politie la Ramadi – la vest de Bagdad. Opt persoane au fost ucise si 23 – ranite. Un automobil capcana a explodat tot ieri, intr-o zona care s-a aflat sub controlul insurgentilor, la Fallujah. Acolo au fost doi morti si patru raniti. Aceste incidente urmeaza atacurilor din sudul regiunii Basra, unde simbata 43 de persoane si-au pierdut viata.

Generalul Ray Odierno recunoaste ca situatia de securitate are suisuri si coborisuri, dar s-a referit la „modificarea substantiala a mediului de securitate” pe masura ce fortele irakiene cu sprijin American lupta impotriva insurgentilor. Din perspectiva adminstratiei americane, ce se va intimpla dupa retragere este o intrebare care creaza neliniste, mai ales in conditiile in care cealalta operatiune care ocupa forte americane, Afganistanul, nu merge bine.

Barack Obama a promis in campanie retragerea din Irak si acum se tine de cuvint. Dar daca lucrurile evolueaza rau in acea tara, faptul ca acest angajament a fost tinut poate pali, daca Irakul devine un focar de insecuritate pentru America si o zona de influenta iraniana.
XS
SM
MD
LG