Linkuri accesibilitate

Guvernatorul Băncii Mondiale Robert Zelik la Sofia


Robert Zoellick
Robert Zoellick

Guvernul Borisov vrea să contracteze un credit pentru realizarea unor ambițioase proiecte de infrastructură.

Presedintele Bancii Mondiale, Robert Zelik începe o vizita de doua zile în Bulgaria. El este însotit de comisarul european Kristalina Gheorghieva, fosta vicepresedinta a bancii. Robert Zelik se va întalni cu presedintele Gheorghi Parvanov, primul ministru Boiko Borisov, viceprim-ministrul si ministru de finante Simeon Diankov, cu ministrii economiei, energeticii si dezvoltarii regionale.

Spre deosebire de relatiile sale prudente cu FMI, de la Banca Mondiala Bulgaria urmareste contractarea unui mare împrumut (presa vorbeste de suma de 1 miliard de euro) în vederea realizarii, în parteneriat cu Uniunea Europeana, a unor importante proiecte de infrastructura, printre care ultimul tronson de 117 de kilometri - Stara Zagora-Karnobat, din autostrada Sofia-Burgas, autostrada Struma – în directia Greciei, cea spre frontiera cu Serbia, extinderea metroului din Sofia, modernizarea cailor ferate.

Acum doua zile în cadrul întalnirii primului ministru Borisov cu presedintele Serbiei Boris Tadici s-a anuntat ca autostrada Sofia-Nis va putea intra în functiune în anul 2012.

Guvernul Borisov realizeaza un program ambitios de modernizare a infrastructurii, prin care se urmareste concomitent cu crearea de conditii mai bune pentru investitii, iesirea din criza si înviorare ramurii constructiilor.

Cu presedintele Bancii Mondiale vor fi analizate posibilitatile prin care aceasta institutie va putea contribui la rezolvarea unor probleme economice si sociale în conditiile crizei.

Dupa Bulgaria, Robert Zelik va vizita Republica Moldova.
XS
SM
MD
LG