Linkuri accesibilitate

Statele Unite: spre un tandem Obama Clinton în 2012


Președintele Barack Obama și secretarul de stat Hillary Clinton la Cairo în 2009
Președintele Barack Obama și secretarul de stat Hillary Clinton la Cairo în 2009

Potrivit analiștilor un asemenea tandem ar revitaliza Partidului Democrat si crea mari sanse de succes.


Faptul ca sondajele de opinie indica o scadere marcata a popularitatii presedintelui Barack Obama da idei celor care, in alegarile precedente au sprijinit-o pe Hillary Clinton. Cum se manifesta aceștia ? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela
.

Analisti politici din tabara democrata sint in cautarea unui tap ispasitor pentru declinul administratiei, care ar putea antrena pierderea cel putin uneia din camerele Congresului american. Si cel mai la indemina pare a fi vice-presedintele Joseph Biden, ale carui gafe sint de-acum parte a folclorului politic la Washington. Si de aici si pina la speculatii ca la alegerile din 2012, locul lui Biden l-ar putea lua actualul secretar de stat, Hillary Clinton nu este decit un pas.

Fostul guvernator democrat de Virginia, Doug Wilder – primul guvernator negru-american din istoria statului – scrie pe situl politico.com ca prestatia lui Biden a fost compromisa de faptul ca prea multe dintre declaratiile sale au ajuns pe canalul de Internet, You Tube - din cauza umorului involuntar. Wilder scrie ca Joseph Biden a continuat sa submineze cita incredere publica mai avea, la inceputul mandatului sau. Pe de alta parte - scrie guvernatorul - Hillary Clinton straluceste in noul sau rol, de secretar de stat. „Clinton s-a dovedit un excelent coechipier si a primit doar note foarte bune de cind presedintele a invitat-o sa conduca diplomatia americana”.

Doug Wilder crede ca un tandem Obama-Clinton in 2012 ar revitaliza Partidului Democrat si crea mari sanse de succes, amintind ca in 2088 Hillary Clinton s-a dovedit foarte eficace in segmentul electoral al muncitorilor. Remarcile lui Wilder au fost aprobate de citiva importanti analisti.

Howard Freeman de la revista Newsweek, care a studiat cariera lui Hillary Clinton in timp, crede ca actualul secretar de stat ar accepta fara ezitare o astfel de oferta, daca Obama i-ar face-o. John Heilemann, reporter la New Yorker este de parere ca principalul obstacol este de a i se asigura o iesire onorabila lui Biden, sugerind chiar ca acesta ar putea sa o inlocuiasca pe Clinton la Departamentul de Stat. Heilleman este de acord ca Obama si-ar putea dori pe cineva mai popular si incercat in lupte politice, alaturi de el, in 2012. Asta pentru republicanii nu-l ataca doar pentru politicile lui de stinga dar incearca sa creeze senzatia ca Obama ar fi insuficient pregatit pentru a conduce tara, chiar incompetent. „Ei vor spune. L-ati angajat presedinte cind era prea tinar si nepregatit. Nu a avut experienta si uitati-va care sint consecintele”.

Or, Hillary Clinton ea insasi a candidat in 2008 cu acelasi argument. Aducindu-i pe cei doi impreuna, democratii incearca sa gaseasca un colac de salvare, daca soarta lor va continua sa fie nefavorabila si dupa alegerile pentru Congres de anul acesta. Dar fireste este inca prematur sa se anticipeze ca Obama nu se va putea descurca si singur. Dar vocile sceptice incep sa se manifeste.
XS
SM
MD
LG