Linkuri accesibilitate

11.08 - Chișinău: Asigurări obligatorii în agricultură


Ministerul Agriculturii şi Industriei de Prelucrare solicită introducerea asigurărilor obligatorii în agricultură împotriva calamităţilor naturale.


11 august 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Asigurări obligatorii în agricultură.

Dan Ionescu: Multiplele calamităţi naturale, care s-au abătut în acest an asupra Republicii Moldova, i-a determinat pe specialiştii de la Ministerul Agriculturii să ceară Guvernului introducerea unor asigurări obligatorii în agricultură. Această iniţiativă a trezit reacţii dintre cele mai diferite, aşa cum puteţi afla de la corespondentul nostru, Alexandru Eftode.

După seceta din acest an, care, potrivit estimărilor, a adus prejudicii egale cu a cincea parte din Produsul Intern Brut, Ministerul Agriculturii şi Industriei de Prelucrare solicită introducerea asigurărilor obligatorii în agricultură împotriva calamităţilor naturale. În comun cu Serviciul de stat de supraveghere a asigurărilor, Ministerul a pregătit în acest sens un proiect de hotărâre de Guvern. Şeful acestui Serviu, Ion Popescu, consideră, însă, că asigurarea nu trebuie să fie obligatorie, pentru că mulţi producători agricoli nu pot să-şi permită să plătească taxele de asigurare.

Solicitaţi de noi, responsabil de la Federaţia fermierilor au evitat să se pronunţe pe marginea iniţiativei Ministerului Agriculturii, spunând că nu cunosc detaliile acestui proiect. În acelaşi timp, Ion Neagu, preşedintele cartelului ţărănesc, „Sfântul Gheorghe”, o altă organizaţie care protejează drepturile ţăranilor, s-a pronunţat împotriva asigurărilor obligatorii în agricultură.

Ion Neagu: „Dat fiind faptul, că statul Republica Moldova nu acordă nici o atenţie, practic, sectorului agrar privat, această asigurare obligatorie va diminua şi mai mult veniturile ţăranilor de pe sectoarele mici, pe care le au în proprietate privată. Alta este despre asigurarea benevolă, adică ţăranii după dorinţele lor şi după putinţa lor să-şi asigure roada pentru anul viitor.”

Şeful Serviciului de stat de supraveghere a asigurărilor, Ion Popescu, ne-a mai spus că proiectul de hotărâre mai prevede, că pentru a-şi putea oferi serviciile producătorilor agricoli, companiile de asigurare vor trebui să obţină licenţe speciale, care le vor certifica solvabilitatea. Totodată, companiile locale vor trebui să redistribuie asigurările unor companii germane, cu care se negociază în prezent şi care ar urma să-şi asume 60-70 % din despăgubiri în caz de calamitate.

Şeful Serviciului de stat de supraveghere a asigurărilor spune, că practica reasigurării la firme străine şi, respectiv, distribuirea riscului, este una din cerinţele internaţionale în sistemul clasic al asigurărilor. Ion Popescu a precizat, că deocamdată nu au fost stabilite cu exactitate taxele, care vor fi percepute pentru asigurarea recoltei. Ele ar putea fi în jur de şase la sută din despăgubirea solicitată. Popescu a specificat, că în cadrul forumului internaţional de la Strasbourg, la care a participat recent, limita minimă a capitalului social al companiilor de asigurare din ţările membre ale Uniunii Europene a fost fixată la 800 mii de euro. Deaceea, în cadrul proiectului de hotărâre a Guvernului a fost propusă majorarea treptată a capitalului social al companiilor din Republica Moldova.

În prima etapă, acesta ar urma să fie majorat până la două milioane de lei, aproape 200 mii de euro. De asemenea, proiectul presupune anularea interdicţiei faţă de firmele străine, prin care acestea sunt private de dreptul de a deţine pachetul majoritar de acţiuni al unei companii de asigurare din Republica Moldova. Să precizăm, că în prezent doar două companii din Republica Moldova – „Asito” şi „Carat” prestează servicii de asigurare în domeniul agriculturii.

Conform unor statistici ale Serviciului de stat de supraveghere a asigurărilor, încasările brute de la primele de asigurare percepute de companiile specializate au crescut în prima jumătate a anului curent cu circa 70 de procente, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Suma încasărilor a constituit peste 66 de milioane de lei, în timp ce în prima jumătate a anului trecut acestea s-au cifrat la doar 40 de milioane de lei. Pe de altă parte, suma despăgubirilor, plătite de către companiile de asigurare în perioada de referinţă se cifrează la doar 12 milioane de lei, constituind în jur de 27 la sută din valoarea primelor de asigurare încasate.

Din Chişinău, Alexandru Eftode, pentru Radio Europa Liberă
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG