Linkuri accesibilitate

Vizita preşedintelui Băncii Mondiale Zoellick - un important semnal


Sediul Băncii Mondiale de la Washington
Sediul Băncii Mondiale de la Washington

Ministrul Finanțelor Veaceslav Negruți: „Profilul Băncii Mondiale este pentru asistenţă şi ajutor social pentru populaţia care se află în dificultate”.


Europa Liberă: Domnule ministru, preşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick va sosi mîine în Moldova pentru o vizită de lucru de două zile. Este prima vizită la Chişinau a şefului celui mai mare donator mondial. Cu ce vine şi ce se poate aştepta?

Veaceslav Negruţi: „De la şeful Băncii Mondiale aşteptăm înţelegere şi susţinere în implementarea programelor pe care le avem. Aşteptăm o susţinere atât morală, cât şi materială, dar important este semnalul.”

Europa Liberă: Totuşi, e timp de criză.

Veaceslav Negruţi: „Exact, în timp de criză este important ca cei mai buni şi adevăraţi prieteni şi parteneri să fie alături de noi.”

Europa Liberă: Pentru cetăţenii socialmente vulnerabili, Banca poate acorda asistenţă?

Veaceslav Negruţi: „Exact, pentru că ştiţi că profilul Băncii Mondiale este exact pentru asistenţă şi ajutor social pentru populaţia, care se află în dificultate. Dacă alte instituţii au un alt profil, mai financiar să zicem aşa orientat, aici e vorba de aspecte sociale.”

Europa Liberă: Câtă asistenţă a oferit Banca Mondială Moldovei?

Veaceslav Negruţi: „Nu pot să vă spun cifrele exacte acum, pentru că sunt o sumedenie de proiecte finalizate şi altele în derulare, plus altele sunt la etapă de iniţiere. Drept exemplu, veţi vedea şi unele acorduri noi, semnate în zilele următoare.”

Europa Liberă: Ieri liderul PD, Marian Lupu, a declarat că, să-l citez: „Cel puţin 60-70 la sută din buget sunt resurse împrumutate din exterior.” Aşa să fie?

Veaceslav Negruţi: „Nu. Dacă ne uităm exact în cifre, vom vedea că de fapt granturile şi plus împrumuturile din exterior, raportate la bugetul public naţional, vor fi exact 18 la sută.”

Europa Liberă: De unde a luat dumnealui aceste cifre?

Veaceslav Negruţi: „Nu ştiu. Cred că a fost interpretată greşit o altă cifră. Sau idee nu am, de unde a luat şi care a fost scopul acestui mesaj. Cert este, confirm o dată în plus, 18 % sunt granturile şi plus creditele din exterior, raportate bugetului public naţional. Important este că o bună parte din aceste granturi şi credite sunt acordate pentru dezvoltarea infrastructurii de drumuri, infrastructurii sociale, apeduct şi aşa mai departe. Ceea ce, de fapt, dă posibilitatea să avem baze pentru o ulterioară creştere economică.”
XS
SM
MD
LG