Linkuri accesibilitate

ODIHR nu va monitoriza referendumul moldovean


Oficiul OSCE pentru Instituţii Democratice nu a monitorizat niciodată scrutinul la secțiile de votare din străinătate ale vreunei țări.


Deputatul comunist Igor Dodon a declarat azi dimineaţă Europei Libere că partidul său este îngrijorat de posibilitatea falsificării votului din străinătate la referendumul de pe 5 septembrie. Dodon a făcut declaraţia la o zi după ce Comisia Electorală Centrală şi Curtea de Apel au respins contestaţia comuniştilor împotriva sporirii numărului de secţii de vot în străinătate. Moldova a fost criticată în trecut că nu asigură cum se cuvine dreptul la vot al cetăţenilor de peste hotare. Acum, când numărul de secţii va spori până la 78 de la 33, Alexandru Eftode s-a interesat dacă instituţiile internaţionale specializate ar putea monitoriza votul din străinătate.


Oficiul OSCE specializat în monitorizarea alegerilor nu va trimite o misiune proprie pentru observarea referendumului constituţional din Moldova de pe 5 septembrie şi nici nu v-a întocmi vreun raport despre desfăşurarea votării în ţară sau în străinătate. Declaraţia a fost făcută Europei Libere de către Thomas Rymer, purtătorul de cuvânt adjunct al Oficiului OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului, pe scurt ODIHR.

Thomas Rymer spune că ODIHR nu va trimite în Moldova la referendum o misiune completă aşa cum trimite la alegeri, ci numai o echipă de doi experţi electorali care vor examina mai ales cadrul legislativ, felul în care este gestionat referendumul şi înregistraţi alegătorii. Aceşti experţi îşi vor desfăşura însă activitatea sub egida misiunii OSCE din Moldova, iar ODIHR nu va difuza nici un raport sau declaraţie despre desfăşurarea referendumului, aşa cum face de obicei la alegri, după încheierea votării

Oficiul OSCE monitorizează arareori referendumurile şi de la caz la caz. Aceasta nu este o practică curentă. Tot aşa cum nu este o practică curentă monitorizarea votării în secţiile de vot de peste hotare. Thomas Rymer a explicat că ODIHR participă la monitorizare la invitaţia ţării care organizează alegeri şi pe teritoriul acelei ţări. Ar putea obţine mandat pentru monitorizarea votării în străinătate, dar, cel puţin până acum nu au existat asemenea cazuri.

Purtătorul de cuvânt mai spune că este dificil pentru ODIHR să monitorizeze alegerile şi în ţară şi în străinătate, în primul rând din cauza că ar fi o operaţiune de mare amploare cu implicaţii în numeroase state. În al doilea rând, oficiul OSCE nici nu a fost invitat vreodată să observe desfăşurarea votării în secţiile din străinătate. Nu înseamnă însă că observatorii OSCE nu urmăresc procesul în ansamblu, iar experţii trimişi în Moldova la referendum vor urmări din interior cum este administrat procesul de vot în străinătate.

Purtătorul de cuvânt al oficiului OSCE pentru monitorizarea alegerilor, Thomas Rymer ne-a mai declarat că ODIHR este gata să examineze posibilitatea monitorizări mai atente a votului din afara ţării în cazul viitoarelor alegeri parlamentare şi, dacă, va fi cazul – prezidenţiale. Toate misiunile de observare ale OSCE sunt formate în urma unei evaluări prealabile a nevoilor. Însă, aşa cum alegerile din Moldova încă nu au fost anunţate, nici ODIHR nu a început să se gândească la cum le-ar putea monitoriza.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

Previous Next

XS
SM
MD
LG