Linkuri accesibilitate

Rachete sol-aer S300 în Abhazia și Osetia de Sud


 Rachete sol-aer S300
Rachete sol-aer S300

Exemplu de folosire disproporționată a forței: cel mai avansat sistem anti-rachetă rusesc împotriva Georgiei care dispune de 10 avioane.


Rusia a anuntat ca va desfasura in Abhazia rachete S 300 si ca astfel de rachete se afla deja in Osetia de Sud. Declaratiile unui inalt general rus au fost primite cu mare ingrijorare la Tbilisi. Anuntul a fost facut la numai citeva zile dupa vizita surpriza facuta la Suhumi de presedintele Rusiei Dmitri Medvedev.

Anuntul facut la Moscova de generalul Aleksandr Zelin, seful fortelor de aviatie ale Federatiei Ruse, a fost foarte clar si limpede: Rusia a desfasurat rachete S 300 in cele doua regiuni separatiste ale Georgiei si ele vor putea sa apere nu numai aceste teritorii dar vor putea distruge orice vehicul care intra ilegal in spatiul lor aerian, indiferent de misiunea sa.

Vicepremierul georgian Temur Iabokasvili a exprimat, intr-un interviu cu colegii nostri de la serviciul georgian, ingrijorarile Tbilisi-ului: „Informatiile noastre se bazeaza pe o declaratie facuta de inalti oficiali rusi. Fara indoiala ca desfasurarea acestor rachete incalca clar acordul de incetare a focului incheiat acum doi ani de presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, si in al doilea rind schimba echilibrul militar in regiune. Desfasurarea acestor sisteme nu este indreptata numai impotriva Georgiei si este inca o manifestare a actiunilor distructive ale Rusiei."

Expertul militar rus, Aleksandr Goltz crede ca, din punct de vedere militar, decizia Moscovei pare bizara: „Este un exemplu clasic de folosire disproportionata a fortei. Cel mai avansat sistem anti racheta pe care Rusia il are este acesta S 300, care poate actiona impotriva a peste 10 tinte si care are o raza de actiune de 800- 900 de km. E clar ca e disproportionat, pentru ca nu sunt foarte sigur ca Georgia chiar are 10 avioane.”

Potrivit corespondentului la Tbilisi al BBC World Service, oficialitati din Abhazia s-au aratat surprinse de declaratia inaltului general rus, afirmind ca nu au cunostinta de desfasurarea acestor sisteme in Abhazia.

Reamintim ca la sfirsitul saptaminii presedintele Rusiei Dmitri Medvedev a facut o vizita inopinata la Suhumi, la 2 ani de la razboiul ruso georgian. Vizita a fost privita cu ingrijorare de Tbilisi.
XS
SM
MD
LG