Linkuri accesibilitate

Opoziția cu vîntul în pupă în Statele Unite și România


și doi președinți aleși pe un val de popularitate, care – ambii – sînt acum în derivă.


In Romania, partidul de guvernamint este in deriva de popularitate, iar opozitia simte un moment favorabil. O situatie nu departe de cea din America – crede corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

O situatie similara doar in linii mari… Doi presedinti alesi pe un val de popularitate, care – ambii – sint acum in deriva. O criza economica ce pare sa nu se mai termine – desi in aceasta privinta cea americana este se pare depasita, dar redresarea e prea lenta pentru gustul electoratului. Si in sfirsit – o opozitie care traieste din nefericirea celor de la putere, fara sa simta nevoia sa ofere ceva credibil, in schimb.

In Statele Unite, republicanii au sanse sa preia cel putin o camera a Congresului. In Romania – opozitia este mai fragmentata si inca pare indecisa daca vrea sau nu puterea de indata pentru ca vremurile se anunta in continuare dificile. In Statele Unite, Barack Obama incearca sa redreseze situatia, implicindu-se mai activ in campania electorala si mizind pe un nou stimulent economic. In Romania, presedintele Basescu e suparat pe mai tot ce nu e premierul Boc si ministrul Udrea, dindu-si, acum cind nu mai are in fata nici o alegere, arama pe fata. La fel cum este cazul cu multi lideri populisti, in cele din urma seful statului ajunge sa fie dezamagit de propria populatie, pe care o trimite fie peste hotare fie intr-o zona cit mai tacuta a spatiului public.

Si in America opozitia nu are de facut prea mare lucru pentru a avansa in sondaje. Pentru republicani, cel putin pe termen scurt, miscarea populara Tea Party este catalizatorul succesului; ea readuce pe tapet valori specific americane, un stat redus in domensiuni, impozite scazute, reducerea datoriilor. Tea Party ofera, in prag de alegeri, energie miscarii conservatoare, fara ca Partidul Republican sa trebuiasca sa ofere solutii la problemele tarii. Pe termen mai lung, Tea Party ar putea lua din electoratul conservator, dar deocamdata aceasta noua prezenta politica pune mari probleme democratilor lui Obama. Tea Party afirma o politica, prin contrast cu cea a actualei administratii.

In Romania—opozitia se dovedeste incapabila sau dezinteresata sa formuleze alternative. Cu doi lideri superficiali si lipsiti de substanta, social democratii si liberalii isi concentreaza retorica pe batatorita cale anti-Basescu, sperind ca acesta sa-si fi epuizat iepurii de scos din palaria prezidentiala. Poate ca un Tea Party romanesc, format din oameni care sa aiba credibilitate profesionala, in domenii cheie ar putea mobiliza si acolo spatiul politic, in jurul unor idei, nu unor persoane.
Previous Next

XS
SM
MD
LG