Dacă ne luăm după sondaje, tot ceea ce întreprinde guvernul Boc este primit cu ostilitate. Scăderea vertiginoasă a popularităţii guvernului se datorează, fireşte, măsurilor de austeritate menite a scoate România din criză. Însă nu e corect să fie respinsă orice iniţiativă a executivului, aşa cum se întîmplă astăzi, cu sprijinul neprecupeţit al unor posturi de televiziune şi al unor ziare.
Iată, spre exemplu, noile reglementări privind drepturile de autor. Sigur, nu sînt cîtuşi de puţin de acord cu supraimpozitarea lor, cu atît mai mult cu cît ele sînt şi aşa foarte modeste, adeseori mai mult simbolice. Însă ideea că liber-profesioniştii ar trebui să plătească pentru asigurări sociale şi pentru pensie este corectă. Cum altfel ar putea avea dreptul la sănătate şi la pensie, ca orice cetăţean cu carte de muncă? Nu altfel se procedează în ţările europene civilizate. Cei care sînt scandalizaţi de aceste prevederi comit o mare greşeală.
O altă iniţiativă a guvernului a stîrnit nu contestări vehemente ci amuzament. S-a propus impozitarea maneliştilor precum şi a muzicanţilor şi cîntăreţilor care dau concerte sau fac diferite prestaţii primind bani fără ca aceştia să fie înregistraţi undeva. Maneliştii se situează în topul cîştigurilor. Adrian Copilul Minune, Nicolae Guţă, Vali Vijelie, Florin Salam, Minodora La Maxim sînt nişte celebrităţi în anumite straturi ale populaţiei.
Sînt chemaţi la nunţi, botezuri, aniversări, sînt solicitaţi să dea concerte la sate şi în oraşe. Onorariile lor ating sume fabuloase. Plata pentru un concert urcă pînă la 10.000 de euro (atenţie, euro este moneda folosită în altfel de situaţii), la nunţi şi la petreceri cîştigă poate mai mult, în funcţie de generozitatea invitaţilor, care îşi fac un titlu de mîndrie din a da o sumă cît mai mare, bancnotele fiind lipite, la vedere, pe fruntea asudată sau între sînii abundenţi ai vedetelor. Cum să aplici aici impozitarea? E absurd, evident, să speri că cei împricinaţi vor declara corect sumele primite. Ar fi varianta impozitului forfetar, dar cum să stabileşti ce cuantum ar fi potrivit?
Pînă una-alta, maneliştii au simţit încotro bate vîntul şi, într-un elan de inspiraţie, au compus cîntece adecvate momentului. Spre exemplu, „Oh! Criza mea!”, ce promite a deveni un şlagăr. Sau acest cîntec mai angajat politic: „Fir-ar tu să fii de Boc/ Pleacă cu birou cu tot”. E de presupus că autorii acestor producţii vor cere, îndreptăţit, drepturi de autor.