Linkuri accesibilitate

Președintele Israelului Shimon Peres la București


Președinții Traian Basescu și Shimon Peres
Președinții Traian Basescu și Shimon Peres

Președinții celor două țări au discutat despre cooperarea celor două țări în sectoarele militar, tehnologic, educație și turism.


Presedintele Israelului i-a facut omologului sau roman declaratii extrem de curtenitoare, insa vizita de doua zile pe care o face Shimon Peres in Romania se va finaliza doar cu declaratii de sustinere reciproca, nu cu acorduri de anvergura. In orice caz este pentru prima data de la crearea statului Israel, cind presedintele acestei tari vine in Romania. Este un semn ca cele doua state au depasit traumele istorice. In jur de 300 de mii de evrei au fost trimisi la moarte in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial de maresalul Ion Antonescu, aliatul roman al lui Hitler.

Romania a condamnat Holocaustul prin Raportul Final realizat de Comisia Wiesel in noiembrie 2004, iar presedintele Israelului a sarit azi peste lucrurile neplacute ale istoriei comune. In schimb a tinut sa spuna ca „in cele mai negre perioade ale istoriei”, Romania a ajutat la salvarea a 400 de mii de evrei „care au venit in Israel si au ajutat la construirea acestui stat, dar si-au pastrat identitatea, cultura si dragostea pentru Romania”. Presedintele israelian, Shimon Peres a reamintit ca in vreme ce in Romania sint 5000 de investitori israelieni, in Israel exista 500 de mii de vorbitori de limba romana.

Presedintele roman Traian Basescu a declarat dupa discutiile pe care le-a avut cu omologul sau israelian ca in cazul unui conflict cu Iranul, Romania va fi un partener loial al NATO si va pune la dispozitia Israelului spatiului sau aerian. In contrapartida Shimon Peres a spus ca Traian Basescu este unul dintre cei mai importanti lideri ai timpurilor actuale fiindca „Atunci cand spune „da”, este „da„ si atunci cand spune „nu”, este „nu”.

In ceea ce priveste legaturile bilaterale, seful statului roman a explicat ca a discutat cu omologul sau israelian despre cooperarea celor doua tari in sectoarele militar, tehnologic, educatie si turism.
XS
SM
MD
LG