Linkuri accesibilitate

Șanse crescînde ca Israelul să bombardeze instalațiile nucleare iraniene?


Unii analiști consideră serioasă teza publicată în revista „The Atlantic”, alții drept o operațiune de lobby.


Una din cele mai respectate publicaţii de analiză politică din Statele Unite a publicat un articol care argumentează că Israelul ar putea bombarda instalaţiile nucleare ale Iranului în următoarele 12 luni. Dacă sancţiunile internaţionale nu conving Teheranul să renunţe la controversatul său program nuclear. Articolul, semnat de Jeffrey Goldberg, se bazează pe interviuri cu zeci de oficiali şi experţi din America, Israel şi o serie de ţări arabe. Pentru unii o analiză serioasă, pentru alţii un exemplu clasic de lobby, prin intermediul unui specialist.


Autorul articolului ajunge la concluzia că şansele unui bombardament israelian în următoarele 12 luni au crescut la 50 %. Motivul, argumentează Jeffrey Goldberg în articolul publicat în „The Atlantic”, ar fi neîncrederea politicienilor israelieni în determinarea preşedintelui Barack Obama de a recurge la metode mai drastice, dacă Iranul îşi continuă programul nuclear. Statele Unite, Israelul şi cea mai mare parte a lumii occidentale cred că programul nuclear iranian are şi o componentă militară – fapt negat cu insistenţă de guvernul de la Teheran.

În acest context şi bazându-se pe aprecierea oficialilor şi experţilor intervievaţi, Golberg scrie „sunt mai bine de 50 % şanse ca Israelul să bombardeze Iranul până în iulie anul viitor”. Golberg este de părere că guvernul israelian se teme atât de tare de ameninţarea iraniană încât ar putea bombarda chiar şi fără aprobarea Washingtonului. Printre oficialii intervievaţi se numără şi premierul israelian Beniamin Netaniahu. Mulţi demnitari israelieni, susţine Goldberg, cred că Iranul va putea produce un focos nuclear pentru rachetele sale în cel mult 3 ani.

Goldberg însuşi nu crede în eficienţa sancţiunilor internaţionale sau a eforturilor americane de a izola Iranul.

Toţi aceşti factori combinaţi ar putea determina Israelul să lanseze un atac chiar şi fără asentimentul Washingtonului. Va argumenta că Iranul, condus de un regim religios fanatic, reprezintă cel mai mare pericol pentru poporul evreu de la Hitler încoace. Scopul unui bombardament israelian ar fi să de înapoi cu cel puţin 3 ani programul nuclear iranian.

Pare un ţel important pentru Israel dar nu şi pentru Washington: costurile, în opinia americanilor, ar putea fi nejustificat de mari faţă de câştig. „Bombardarea instalaţiilor iraniene ar putea provoca un război regional, în care să-şi piardă viaţa mii de israelieni, iranieni şi chiar americani” – argumentează Goldberg.

Articolul a stârnit multe critici, mai ales speculaţia că Israelul ar putea acţiona fără asentimentul Statelor Unite. În plus, sunt mulţi analişti care îl acuză pe Jeffrey Goldberg că ar fi scris articolul cu scopul nedeclarat de a convinge administraţia americană să susţină un eventual atac israelian. Sau chiar să bombardeze Statele Unite instalaţiile iraniene.
XS
SM
MD
LG