Linkuri accesibilitate

Redobîndirea cetățeniei bulgare n-ar trebui să îngrijoreze UE


Prudență din partea autorităților de la Sofia, indiferență din partea macedonenilor care pot intra oricum în spațiu Schengen.


Într-un interviu pentru agentia Focus-news, ministrul fara portofoliu Bojidar Dimitrov, responsabil cu diaspora, constata ca Sofia doreste foarte mult, dar nu poate urma politica Ungariei si României fata de etnicii sai din diaspora. Budapesta, de pilda, promite acordarea aproape automata a cetateniei dupa 1 ianuarie 2011 celor aproape 3 milioane de etnici unguri din România, Slovacia si Serbia. România promite cetatenie tuturor celor care au locuit pe teritoriul sau între 1941-1944, inclusiv etnicilor rusi, gagauzi si ucraineni.

Situatia în cazul Ungariei este totusi, diferita de cea a Bulgariei si României întrucat tarile în care exista cele mai mari minoritati ungare – România si Slovacia, sînt membre ale Uniunii europene.

Noi, a spus ministrul Dimitrov, am urgentat procesul de restabilire a cetateniei - am renuntat la intermediari si am introdus obligativitatea ca în cel mult un an orice cerere sa fie rezolvata.

Analistii bulgari însa constata ca temerile Occidentului privitor la procesul de redobândire a cetateniei ungare, române si bulgare, formulate în articolul de ieri al cotidianului „Figaro”, nu sunt valabile decat partial în cazul Bulgariei. Cetatenii fostei republici iugoslave Macedonia, considerata la Sofia cel de al doilea stat al bulgarilor în Balcani, nu se prea înghesuie cu cereri de redobândire a cetateniei bulgare. Aceasta, dupa ce începând de 1 ianuarie bariera Schengen a fost ridicata practic pentru ei.

Un numar foarte mic din cei aproximativ 350 000 de pomaci din Turcia care vorbesc un dialect al limbii bulgare au cerut pasapoarte bulgaresti. Imigrantii bulgari, etnici turci, stabiliti în Turcia din anii 80 nu au renuntat niciodata la cetatenie si de cand Bulgaria a devenit membra a Uniunii calatoresc în Europa nu cu pasapoarte turcesti ci cu cele bulgaresti. De altfel ei sânt cei mai disciplinati alegatori si asigura Miscarii pentru drepturi si libertati doua locuri în parlamentul din Sofia.

Etnicii bulgari din republica Moldova si Ucraina nu sunt decât cateva zeci de mii si nu pot crea probleme deosebite Uniunii.
XS
SM
MD
LG