Linkuri accesibilitate

14.08 - București: Majorări de pensii


Pensionarii nu sunt mulţumit şi vor să depună o plângere la Consiliul Europei, pentru „monitorizarea sărăciei” din România.


14 august 2000

Actualitatea. (Moderator: Cristian Teodorescu; corespondent: Ingrid Şuşu).

Majorări de pensii.

Peste 550 de mii de pensionari vor primi pensiile mărite. Cei care vor avea peste două milioane de lei, vor fi obligaţi să plătească impozit, după aceeaşi grilă aplicată şi salariaţilor. Pensiile vor fi majorate cu 100 până la 700 de mii de lei. Pensia media creşte de la 730 de mii de lei la 950 de mii de lei. În medie, toate pensiile, inclusiv cele de invaliditate, cresc cu 30 %.

Este a patra etapă a procesului de recolerare a pensiilor, proces care se desfăşoară pe o perioadă de 6 luni şi care se va încheia în luna octombrie. Pensionarii nu sunt mulţumit şi vor chiar să depună o plângere la Consiliul Europei, în care să ceară „monitorizarea sărăciei” din România.

Ministrul muncii şi protecţiei sociale, Smaranda Dobrescu, argumentează pe de altă parte, că efortul bugetar este şi aşa foarte mare: „...faptul că pensiile cu crescut în medie cu 14 % cele mari şi 54 % cele mai mici, vă spun că este un efort deosebit de mare şi într-o bună măsură am mai estompat din actualele discrepanţe între pensii” – declară Europei Libere ministrul Smaranda Dobrescu.

121 miliarde de lei – acesta este costul majorării pensiilor în această etapă. Până la sfârşit, costul total va fi de 600 de miliarde de lei. Circa 100 de mii de persoane vor avea după majorare pensii de peste 2 milioane de lei şi vor plăti impozit. Luna viitoare va fi majorată şi pensia agricultorilor.
XS
SM
MD
LG