Linkuri accesibilitate

14.08 - București: Coagulare politică atipică


Ilie Șerbănescu

Cu un „roi” de partide arbitru, care toate vor să fie în centru, nu se poate guverna stabil ţara.14 august 2000

Actualitatea. (Moderator: Cristian Teodorescu; comentariu: Ilie Şerbănescu).

Coagulare politică atipică
.

După alegerile locale, România părea să fie de neguvernat. Rămăsese un singur pol, PDSR şi acesta cu numai 27 % din sufragiile generale. Iar în rest, doar partide-arbitru..., cu scoruri individuale de numai câteva procente. Numai Partidul Democrat a depăşit 10 %. Cu un „roi” de partide arbitru, care toate vor să fie în centru, nu se poate guverna stabil ţara.

Oricât s-ar regrupa acum partidele de stânga sau cele de dreapta, în România nu se va mai putea guverna decât „într-o alianţă care să cuprindă şi mai multe partide decât coaliţia actuală”.

„Ecuaţia de la locale s-ar putea să nu se repete la generale, îndeosebi din cauza intrării în joc a elementului nou pe care îl reprezintă tandemul Isărescu – Stolojan ...” Un tandem care, este sigur, va colecta voturi dar nimeni nu ştie acum câte ? Și de la cine ? De aceea, alegerile sunt greu de prevăzut.

Esenţială este însă cota la care va ajunge PDSR – în acest moment, cotat la 30 până la 34 %. Principala „imponderabilă” o reprezintă Partidul Democrat şi Alianţa pentru România care nu vor accepta rolul de remorcă la tandemul Stolojan – Isărescu. Şi care vor cocheta tot timpul cu PDSR. Rămîne de stabilit şi ce baza politică de susţinere va avea acest tandem: doar liberalii şi ţărăniştii, sunt o bază firavă pentru alegeri.
XS
SM
MD
LG