Linkuri accesibilitate

16.08 - București: „Virgil Ierunca la 80 de ani” – o revistă a presei


Virgil Ierunca

16 august 2000

Actualitatea. (Moderator: Cristian Teodorescu; corespondent: Ara Şeptilici)

„Virgil Ierunca la 80 de ani” – o revistă a presei din România.

„Nu cred să fi avut România corcită un duşman mai mare decât acest cuplu sonor Monica Lovinescu – Virgil Ierunca” notează Cornel Nistorescu în deschiderea editorialului din Evenimentul Zilei. „Decenii la rând cei plecaţi din ţara în preajma celui de al doilea război mondial au constituit o veritabilă obsesie pentru propaganda comunistă. Deşi nimeni nu ştia cum arată, vocea lor se abătea peste ţară ca un tunet...

Din eter, cei doi ardeau cu fierul roşu, în fiecare zi la o anumită oră , pe undele Europei Libere, provocând coşmaruri care nu au egal în toată istoria culturii româneşti contemporane. Şi în acelaşi timp, pentru care care gândeau la fel dar nu avea libertatea de a se exprima, Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca funcţionau ca un tribunal moral”.

(...) „ Astăzi, Virgil Ierunca împlineşte 80 de ani. Nu ştiu câţi dintre milioanele de români, care s-au răcorit cu glasul lui, îşi mai amintesc.
Dintr-o carieră întinsă pe şase decenii, Virgil Ierunca a cheltuit aproape patru pentru ca socialismul să nu cancerizeze întreaga cultură română”.

În Ziua, Ioan Groşan îşi deschide articolul cu o urare „la mulţi ani, domnule Ierunca şi fiţi mereu leul pe care-l cunoaştem !” Groşan continuă: „este greu de evaluat cât de mult a însemnat pentru spiritualitatea românească în acei tragic comici ani ai dictaturii ceuaşite, vocea inconfundabilă de la Europa Libere a lui Virgil Ierunca. Uşor teatrala, sacerdotală pe alocuri , ea servea un singur lucru: valoarea”.
XS
SM
MD
LG