Linkuri accesibilitate

„Mic dejun la Tiffany” de Truman CAPOTE


Inadecvarea până la grotesc face farmecul personajului Holly Golightly.

Fără să-şi fi propus explicit a-l concura pe clasicul francez, Mic dejun la Tiffany, de Truman Capote, Univers, 2006, pare a fi o replică de geniu a capodoperei lui Flaubert, Madame Bovary, cu o deosebire majoră – dată de modul american de viaţă?! – şi anume: eroina lui Capote – această „romantică incurabilă” înzestrată cu un extraordinar simţ practic – le otrăveşte mai degrabă existenţa altora, adevărat cu acea dulce otravă care se numeşte puterea de seducţie. Faptul că ea însăşi este o victimă – şi încă una de să-i plângi de milă – n-o preocupă, cel puţin în aparenţă, iar această inadecvare până la grotesc face tot farmecul personajului Holly Golightly.

Înainte de a-şi da seama de „incapacitatea ei de a înţelege realităţile sumbre pe care le avea în faţă”, naratorul – un tânăr scriitor în care musai să-l recunoaştem pe Capote în persoană – intră în graţiile lui Holly, pe post de factotum, de la… portar la confident. Iată cum se prezintă ea de la bun început: „N-o să mă obişnuiesc niciodată cu nimic. Cine se obişnuieşte e ca şi mort”, dar aceeaşi persoană ştie să pună întrebarea esenţială: „Spune-mi sincer, eşti cu adevărat scriitor? (…) Cu alte cuvinte, scumpule, cumpără cineva ce scrii?” Şi iată cum apare în ochii celui care a descoperit-o, impresarul de la Hollywood O.J. Berman, chiar dacă ea n-a mai trecut de faza de preselecţie: „E o impostoare. Dar, pe de altă parte, (…) nu-i o impostoare, fiindcă e o autentică impostoare”.

Cuvântul e pronunţat cu voce tare – autentică –, iar odată cu el un caracter de cea mai înaltă probă – nu morală, ci dincolo de bine şi de rău – se conturează, pe parcursul celor 100 de pagini: „Crede în toate tâmpeniile în care crede. Nu poţi să i le scoţi din cap. (…) Poţi să-ţi spargi creierii cu ea, şi n-o să te alegi decât cu o balegă pe tavă.(…) Minte cu atâta tupeu, încât poate nu mai ştie nici ea”. Visătoare (dar în stil american, cu ochii pe numele „primilor cincizeci de pe lista bogătaşilor”): „Nu vreau să posed nimic până când n-o să simt că mi-am găsit locul. (…) ştiu cum trebuie să arate. Ca la Tiffany”, Holly înţelege că „e mai bine să te uiţi la cer, decât să trăieşti acolo”, dar tot urcă în avionul ce-o va duce la Rio.

Ce frumos spune unul dintre admiratorii ei secreţi: „Ar trebui apărată împotriva ei însăşi”. Ca şi Marilyn Monroe…

XS
SM
MD
LG