Linkuri accesibilitate

Românitatea administrativă certificată la Vama Veche


Spune-mi ce vorbești, ca să-ți spun cine ești.

De cind Ghimpu le-a spus moldovenilor ca ar trebui pus capat fictiunii existentei unei limbi moldovenesti, iar Basescu a anuntat ca vrea sa le dea pasapoarte romanesti tuturor moldovenilor care o doresc, se pare ca multi din moldovenii - in special tinerii - care traiesc in Romania au inceput sa isi puna - nu intotdeauna in mod explicit - chestiunea identitatii lor. Discutind cu multi din moldovenii care lucreaza in Romania pe litoralul Marii Negre, in special aici pe linga Mangalia, unde stau de citeva saptamini, in satul Vama Veche, sat turistic, cu multe restaurante, in care lucreaza sumedenie de chelneri moldoveni, am tot incercat sa aflu ce se considera ei.

Unii au deja cetatenia romana si se dezintereseaza total de politica de la Chisinau. Cu toate astea, majoritatea continua sa stea mai mult intre ei, au ca prieteni alti moldoveni, iar romanitatea lor e mai mult administrativa. Chestiunea identitatii nu tine de accent, pentru ca desi accentul din Chisinau se aseamana cu cel din Iasi si Suceava, asta nu ii apropie pe cei din Republica Moldova de ieseni sau suceveni. Apoi, printre tineri, a disparut un alt element identitar care ii facea diferiti de romanii din Romania. Dupa ce o intreaga generatie de tineri a facut studii in Romania, generatia actuala e pe cale de a lepada treptat limba rusa. Asa se face ca astazi romanii din Romania nu mai resimt socul de acum unul sau doua decenii, cind discutau cu grupuri de moldoveni de aceeasi virsta cu ei, care vorbeau bine romaneste, dar care intre ei foloseau limba rusa.

Sigur, se poate argumenta ca pina la urma nationalistii irlandezi au folosit intotdeauna engleza intre ei, chiar atunci cind complotau impotriva Angliei, asa cum unii nationalisti ucraineni vorbesc intre ei ruseste. Chestiunea identitatii ar depasi asadar simpla definire lingvistica si ar implica elemente mult mai complexe decit limba cu care ne-am nascut, sau care a putut sa ne fie impusa. Cu toate astea, din ce in ce mai mult in zilele noastre, identitatea culturala s-ar putea rezuma la aceasta zicala : Spune-mi ce vorbesti, ca sa-ti spun cine esti.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG